CHP Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. 

Başkan Çetin yayınladığı mesajında, "1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Bu kararın ardından Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün ‘Engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istedi. Ve o günden beri, 3 Aralık tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının tam ve diğer insanlara eşit ölçüde sağlanması amacı için çalışılması gereken bir gün olarak bilinmektedir

Dünya Engelliler günü; engelli bireylerin bireysel başarıları veya toplumda acıma hissi uyandıran durumlarının konuşulduğu değil, yaşamın içinde farklı gereksinimleri olan bireylerle birlikte yaşama kültürünün nasıl olacağı ve bu kültürün nasıl geliştirileceğinin konuşulduğu bir gün olmalıdır. Türkiye’de yaklaşık 4,5 milyon civarında engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Ancak çeşitli sakatlıklar ve kazalar sonucu belirli becerilerini yitirmiş kişiler de eklendiğinde sayı neredeyse 10 milyonu bulmaktadır. Ancak, engelli bireyler ülkemizde toplum içinde genel varlıklarıyla kabul görüyor olmakla birlikte yaşadıkları sorunlar nedeniyle toplumla uyum içinde yaşama fırsatı maalesef yakalayamamaktadır.

Hiç kuşkusuz, bunun olmasında 19 yıldır ülkemizi pervasız bir şekilde yöneten AKP iktidarının da parmağı vardır. Şu 19 yıl içerisinde, kulaklarımız “Gözlerin görmediği halde sana iş vermişiz. Daha ne istiyorsun?” diyen bakanı, “Biz engellileri insan yerine koyduk, adam yerine koyduk” diyen milletvekilini, “6 çocuğum var. Elhamdülillah hiçbirinde hata yok” diyen bürokratın söylemlerini duydu. Tüm bu sözler de AKP’nin engellilerle ilgili zihniyetini açıkça ortaya koymuştur. “Engellenmenin” temel kaynağı ayrımcılıktır. Ayrımcı tutum ve davranışlar, her engelli için farklı sorunlar doğurmaktadır. Yıllardır ülkemiz üzerinde sizden-bizden ayrımcılığının ötesine geçen AKP engelliler konusunda da bu ayrımcı anlayışından vazgeçmemiştir.

Engelli bireylerin anayasadan, yasalardan ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklarının karşılanması devletin sosyal hukuk devleti olmasının, vatandaşlarının eşitliğini gözetmesi yükümlülüğünün ve nihayetinde İnsan haklarına saygının bir gereğidir. Bu bir şefkât, ahlâk, acıma, empati, zor durumdakine yardım sorunu değil, bir hakkın tanınıp teslim edilmesi sorunudur. Sorun sosyo-ekonomik, politik ve kültürel alanda sağlanacak iyileşmeyle doğru orantılı olarak çözümlenebilir. Çözümün itici gücü devlet erkinin iradesi, nitelikli örgütlenme ve toplumsal farkındalığın sağlanmasıdır. Yetmeyen sosyal yardımlarla eve hapsedilmiş, sokağa çıkmaya korkan bireyler olduğunuzu. İşte o zaman günümüzde engelli bir birey olmanın, engelli bir birey olarak Türkiye’de yaşamanın ne kadar zor olduğunu daha iyi anlama şansımız olurdu. Tüm bu duygu ve düşüncelerle, toplumda yaşatılan her türlü ayrımcılığa ve engellemenin karşısında olduğumuzun bilinmesini istiyor, Dünya Engelliler Günü’nün tüm toplum için farklılıklarımızla birlikte yaşama kültürünün geliştirilmesine katkı sağlayan ve herkes için farkındalıklarımızın artarak yaşama yansıyacağı bir gün olmasını diliyoruz.

CHP Adapazarı ilçe başkanlığı olarak partimizin iktidarında engelli yurttşlarımızı kapsayan projeleri içeren raporumuzu 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşarak raporumuzda gözden kaçan , eksik kalan konuların tamamlanması ile ilgili geri bildirim ve değerli katkılarını talep edeceğiz." ifadelerine yer verdi.