Kısa hikayesini şöyle anlatıyorlar; 2009 yılında Musa Dede ve Tayyar Usta ile beraber sokaktaki yardıma muhtaç insanlara yardım eli uzatmak üzere Derviş Baba Deliler Abdallar ve Meczuplar Kahvehanesini kuran Ali Denizci yola 2016 yılında Deliler Kahvehanesi adı ile devam etmektedir. Binlerce gönüllüyü peşine takan bu gönül birliği giderek büyümüş ve yardımın her alanına uzanmıştır.

İstanbul’da insan odaklı ve iyilik odaklı hayata geçen Deli Dumrul Deliler ve Veliler Hareketi Sakarya’da da kuruldu. Başkan Mehmet Canlı öncülüğünde kurulan harekete kentin bir çok ünlü ismi katıldı. Kısa sürede ilgin gören hareket Adapazarı 1. Hemzemin Geçitte bulunan çay bahçesinde bir araya geldi. Kentin önemli isimlerinden Levent Sakallıoğlu, Erol Girişken, İlhan Peksan, Hasan Ür, Erdoğan Yetiş, Turan Menigüven, Fatma Aygün Kahya, Hıfzı Kavrayış, Banu Alpcan, Ali Kayabaşoğlu, Kemal Dumanlıova, Sefer Beyenal gibi bir çok ismin buluştuğu etkinliğe hareketin kurucusu olan Ali Denizci’de katıldı.

Tamamen gönüllülük esasıyla bir araya geldiklerini belirten hareketin Sakarya Öncüsü Mehmet Canlı, “Gönüllerin bir araya geldiği, hiçbir menfaat beklemeden bir araya gelen insanların buluştuğu bir harekettir. Çok eski dostlarla birlikte şehrin ortasında bir araya geldik. Doğru bilgilerle sokaklarda kalan, yardıma ihtiyacı olan insanlarla buluşacağız” dedi. İş insanı Hasan Ür, “Deliler Kahvcesine geldik. Mutluyuz. Birilerine dokunabilmek için, yardımcı olmak için bir aradayız” dedi.

İş insanı Fatma Aygün Kahya ise, “Gönüllülük esasıyla bir araya gelip çok yeni bir derneğiz. İstanbul’daki Delilik Kahvehanesinin Sakarya uyarlamasıdır. Biz sadece yardım etmek isteyenlere köprü olacağız” dedi. Nam-ı değer Gaga Erol adıyla tanınan Erol Girişken, “Mehmet Canlı kardeşimiz güzel bir girişimde bulundu. Geç bile kalındı. Sokakta kalan insanlarımıza yardımcı olmak için yola çıkan bir herektir” diye konuştu.

Sakarya’daki delileri görmek için Adapazarı’na geldiğini belirten Kurucu Başkanı Ali Denizci, “Fakir fukaraya dokunanlar delilerdir. Bizde onları görmeye geldik. Sokaklarda kalanlara yemek götürür, kadınlara ve yaşlılara ev buluruz. Yardıma ihtiyacı olanın yardımına koşarız. Pandemi sonrasında işyerleri kapandığı için bize talep çok arttı” dedi.

Sakarya’nın güçlü sesi Kemal Duvamlıova, gitarıyla devleşen isim Sefer Beyenal, sesiyle dikkat çeken Yasemin Öncü’nün de sahne aldığı buluşmada davetliler sık sık şarkılara eşlik etti. Güneşli ve neşeli bir günün akşamına kadar süren aktivitede önümüzdeki günlerde neler yapılacağı da konuşulurken, Sakarya’nın iş, siyaset, spor, sağlık, hukuk, basın dünyasının önde gelen isimlerinin Deliler ve Veliler Hareketinde her alması dikkat çekti.