// Halk54.com Özel Haberi //

İŞÇİLER OKUMA YAZMA BİLMEZDİ

Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nın kimyageri Ahmet Ç. müşteki şüpheli sıfatıyla verdiği ifadesinde, “ Kendisinin fabrikanın Çin Mahallesi bölümünde görmüş olduğu en büyük eksiklikler kalifiyeli eleman çalıştırılmaması olduğu, çünkü burada yüksek tehlike arz eden işler yapıldığı ancak bu bölümde çalışan işçilerin bir kısmı okuma yazma dahi bilmediği, yine Çin Mahallesinde elektrik bulunan yerlerde kaçak akım rölesi bulunmadığı, bu durumun büyük tehlike arz ettiği, bu hususları dile getirdiğinde yapımı uzun sürüyor diye geçiştirildiğini” belirtti.

ÖNCEDEN HABER GELDİ

Ahmet Ç., “Bir keresinde eleme yerinde bulunan elektrikli pervanenin motoru yandığını normalde bu pervanenin kıvılcım çıkarmayan olması gerekirken buraya düz pervane takıldığını, kendisinin de bunu elektrikçiyle birlikte idareye Yaşar Coşkun’a bildirdiğini, Yaşar Coşkun “araştırın alalım” dediğini, ancak pervanenin maliyeti 12-13.000 TL çıkınca buraya ekspruf pervane almadıklarını ve normal pervanenin yenisini taktıklarını, fabrikaya denetim yapılacağı hususunda önceden haber geldiğini” söyledi.

ÇİN MAHALLESİ’Nİ KAPATIN

Ahmet Ç., “Hasan Ali V.’nin denetim yapılacağı zaman kendisini arayarak ‘Ahmet bugün denetim olacak Çin Mahallesini kapat’ şeklinde söylediğini, bunun üzerine kendisinin de Çin Mahallesi’nde üretimi durdurarak işçilerle birlikte ya yukarı imalathane bölümüne çıktığını ya da işçilerin bekleme yerinde denetimin sonlanmasını beklediklerini, denetime gelen kişiler hiçbir zaman Çin Mahallesi’ne inmediklerini, hatta bir keresinde şahit olduğu olayda Ankara'dan gelen ve işi biraz bilen bir müfettişin Yaşar Coşkun’a ‘Misketi kendiniz mi üretiyorsunuz yoksa satın mı alıyorsunuz?’ diye sorduğunda Yaşar Coşkun’un kendilerinin ürettiğini söylediğini” iddia etti.

MÜFETTİŞ ANLAMAZ Kİİ

Ahmet Ç., “Müfettişin de nerede ürettiklerini sorması üzerine Yaşar Coşkun’un müfettişe Çin Mahallesindeki laboratuvarı değil torpil ve volkan bölümlerinin laboratuvarını göstererek ‘Burada üretim yapıyoruz’  dediğini, müfettiş işin teknik boyutunu çok fazla bilmediği için buna inandığını, Çin Mahallesi’nin çok büyük tehlike arz ettiğini fabrika sahipleri de bilmesi nedeniyle Çin Mahallesi’ni kimseye göstermediklerini, Çinli usta Yang'ın bir keresinde kendisine fabrikanın çalışma şekli ile ilgili olarak ‘Bu işi yapıyorsun ama burası eninde sonunda patlayacak’ şeklinde söylediğini, kendisinin buranın patlamaması için ne yapmak gerektiğini sorduğunda ise ‘ne yaparsan yap burası eninde sonunda patlar’ şeklinde söylediğini” ifadesinde iddia etti.

BENDE SOL GÖZÜMÜ KAYBETTİM

Ahmet Ç, Patlama neticesinde sol gözünü gözüne saplanan cam parçaları nedeniyle kaybettiğini, sol gözünün görme yetisini tamamen kaybettiği, sağ kolunun omuz altından kesildiğini, ayaklarımda his kaybı olduğunu, yüzümde ve vücudumda birçok yaralanma izi olduğunu, her ne kadar bu fabrikada evrak üzerinde fabrika genel sorumlu müdürü olarak gözükse de kesinlikle gerçekte böyle bir yetkisinin olmadığını, bu nedenle üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini, yaralanmasında kusuru bulunan kişilerden davacı ve şikayetçi olduğunu beyan etti.

-----------------

NE OLMUŞTU!

Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15 sularında meydana gelen ve yaklaşık 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda Erhan Ateş (45),  Halis Yılmaz (26), Havva Çelik (55), Muhammet Aygün (27),  Muhammet Seyfi Çanakçı (56), Ramazan Kor (42), Sabahattin Tepeçınar (46), hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

3 ŞEHİT

Bu patlama sonrasında fabrikada kalan patlayıcının kontrollü imhası amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine 9 Temmuz'da saat 11.35 sularında kamyonla getirilmişti ve araçtan  indirildiği sırada meydana gelen patlamada Jandarma Astsubay Çavuş Halil Tuna Akgöz, Jandarma Uzman Çavuş Mesut Yazar ve Jandarma Uzman Onbaşı Fatih Monga Şehit olmuş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.

NE İSTENİYOR!

Toplam 108 müştekinin bulunduğu 27 sayfalık iddianame de Cumhuriyet savcısı “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" iddiasıyla fabrika sahipleri Ali Rıza Ergenç C. (75), Yaşar C. (48) ile Ersan Ö. (43), Hasan Ali V. (58), Aslı B. (40),  Asiye A. (44) ve müşteki şüpheli Ahmet Ç. (31) için 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.