Yerli ve yabancı ortaklarıyla birlikte evsizlerle ilgili yürüttüğü AB Erasmus projesi kapsamında evsizlerin sorunlarının belirlenmesi ve eve dönüşleriyle ilgili çeşitli faaliyetlerde bulunan ve eğitim modülleri geliştiren Prof. Dr. Yusuf Genç erkekleri koruyan tedbirlerin eksikliğini dile getirdi. Aile yapısının korunmasının evsizliğin engellenmesi noktasındaki önemine dikkat çeken Genç, "Evsizlerin önemli bir kısmı ailevi sorunlar sebebiyle evlerinden kaçan veya uzaklaştırılan erkekler. Yasalar kadınları korurken erkeklere de bazı imkanlar sağlamalı. Özellikle son yıllarda artan sayıda erkek evlerinde uzaklaştırılıyor. Bu erkeklerin gideceği yer yok. Bu ise şiddet olaylarını azaltmak yerine maalesef daha da artırıyor" dedi.

R TOPLUMDA RISK OLUŞTURUYOR

Projenin İtalyan ortağı ARES sorumlusu Adolfo Fabrizio ise "İtalyada evsizlerin sayısının çoğunu şiddet uyguladığından dolayı evlerinden uzaklaştırılan erkeklerin oluşturduğunu söyledi. Fabrizio Bu insanlar evlerinden uzaklaştırıldığında sokakta yaşamaya başlamakta ve sonra da istikrarlı iş kaybı yaşayarak toplumda risk unsuru olmaya devam etmektedirler" dedi. Tüm dünyada sayıları gitgide artan evsiz nüfusunun önemli bir kısmını erkekler oluşturuyor. Aile içi şiddet sorunları sebebiyle evden uzaklaştırılan erkek sayısı tüm dünya genelinde artış gösteriyor. Evlerinden uzaklaştırılan ve yeni bir eve çıkamayan erkekler sokakta yaşayan evsizlerin önemli bir kısmını oluşturuyor. Özellikle İtalya Fransa ABD gibi ülkelerdeki erkek evsizlerin büyük bir kısmının evsizlik hikâyesinde uzaklaştırma boşanma ayrılma gibi etmenler göze çarpıyor.

ERKEĞİN GİDEBİLECEĞİ YERLER KISITLI

Türkiye'de ise erkeklerin evden uzaklaştırılması kararının özellikle İstanbul Sözleşmesi ile son yıllarda gittikçe arttığı görülüyor. Kadının beyanı esas alınarak evden uzaklaştırılan erkeğin evden uzaklaştıktan sonra gidebileceği yerler kısıtlı. Şiddet mağduru eşlerin sığınma evleri gibi kurumlar illerde yaygınken şiddet uygulayan kişilerin özellikle erkeklerin gidebileceği herhangi bir kurumun olmaması bu kişileri evsizliğe sürüklüyor. Kanunen evinden atılan erkek için barınma sorununa herhangi bir yasal tedbirin alınmaması ve politikanın geliştirilmemesi evsizliğin artmasına sebep oluyor. Şiddet uygulayan bireylere yönelik de mesleki uygulamalar yapılması şiddet eğilimlerinin törpülenmesi ve bu insanların da rehabilitasyona ve topluma kazandırılmaya ihtiyacı olduğu belirtiliyor.