// Halk54.com Özel Haberi //

TÜRKİYE BUNU KONUŞUYOR
Türkiye kamuoyunda günlerce konuşulan büyük patlama sonrasında soruşturmayı yürüten Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan fezleke, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmişti, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından teslim alınan fezleke ardından Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmiş ve mahkeme tarafından yapılan incelemeyle birlikte Cumhuriyet Savcısı’nın hazırladığı iddianame kabul edilmişti.

PERSONEL O SÜRECİ ANLATTI
Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda çalışan Enes D. Cumhuriyet Savcısı’na verdiği ifadesinde nasıl barut üretildiğini, Çinli ustanın nasıl çalıştığını, Çinli usta Yang’ın Çin’e gittikten sonra kimin barut işinin başına geçtiğini bir bir anlattı. Yaşanan süreci anlatan Enes D., “Fırında barut kurutulmaktaydı, o gün de (Patlama günü) bu fırında barut kurutuluyordu. Barut fırınına ben bakmıyorum. Ramazan K.’ye Çinli usta daha önce barut yapmayı öğretmişti” dedi.

ÇİNLİ USTA İŞİ ÖĞRETTİ
Enes D., “ Ramazan K. ara ara barut üretimi yapıyordu. En son patlama gününden bir hafta kadar önce barut üretmişti, barut üretimi yaklaşık 1 hafta kadar sürdü. Barut üretimi yeni yapılan fırının yanındaki iki tane küçük odada üretilmekteydi. Odaların bir tanesinde Çin'den gelen makineler vardı. Bu makinelerle barut üretimi yapılmaktaydı. Ramazan K., Çinli ustanın olmadığı dönemlerde bir hafta barut üretip, bir hafta misket üretimine geçiyordu” diye konuştu.

KORONAVİRÜS ÇIKINCA
İfadesini sürdüren Enes D., “ Bu düzenli olarak devam etmekteydi. En son patlamadan bir hafta önce ürettiği barutları yeni yapılan barut fırınında kurutmaya bırakmışlardı. Barut üretmeye yaklaşık 1 yıl kadar önce başlanıldı. Çin'li ustanın bulunduğu dönemde 6 ay kadar bu şekilde barut üretildi. Daha sonra Çinli usta Çin'e döndü. Korona virüs salgını nedeniyle 2-3 ay kadar üretime ara verildi. Virüs nedeniyle Çinli usta Çin'den dönemeyince Ahmet Ç. karışım miktarlarını Ramazan K.’ye söyledi ve Ramazan K. barut üretmeye devam etti” dedi.

SAATTE 3 KOVA
Enes D., “Ramazan K. gördüğüm kadarıyla saatte 3 kova civarında barut üretiyordu. Genellikle sabahtan öğlene kadar barut üretiyor, öğleden sonra da bazen elemeye geçiyordu." Diye ifade verdi. Cumhuriyet Savcısı’nın iddianamesinde fabrikada diğer çalışan İbrahim G. , Murat K., Ali S., Aydın K., Recep G. isimli şahısların alınan beyanlarında söz konusu yerde barut yapıldığını detaylı olarak anlattıkları ifadelerine yansıdı.

BİLİRKİŞİ İNCELEDİ

Fabrika çalışanlarının bu beyanlar üzerine Cumhuriyet Savcılığı bilirkişi heyeti ile tekrardan olay yerinde inceleme yapıldı. Yapılan incelemede söz konusu yer makineler üzerinde incelemeler yapıldığında makinelerin hangi amaçla kullanıldığının bilirkişi heyetinden tespiti ve değerlendirmesi istedi.

BARUT ÜRETİMİ MÜMKÜN

19/08/2020 tarihli bilirkişi raporunda yapılan değerlendirmelerde ise, “Tespit edilen cihazların birinin değirmen diğerinin ise karıştırıcı mikser olduğu anlaşılmıştır. Bu cihazların barut üretimi için kullanılması mümkün olup, tanık ve müşteki ifadelerinde de belirtmiş oldukları gibi barut üretimi konusunda bazı denemelerin yapıldığı iddia edilmektedir” dendi.

DİLEKÇE HAZIRLANMIŞ

Yine iddianame de “firma yetkilileri tarafından barut üretim izin talebi ile Sakarya Emniyet Müdürlüğü’ne verilmek üzere bir dilekçe hazırlandığı, olay bölgesinden elde edilen  içinde tespit edilmiştir. Ancak olay günü söz konusu alanda bir üretim olduğuna dair bir emare tespit edilememekle beraber söz konusu cihazların büyük çaplı bir üretim için yeterli kapasiteye sahip olmadığı anlaşılmıştır. İlgili alanda yapılan üretim faaliyetinin deneme amaçlı yapılan faaliyetler olduğu kanaatinin oluşumuna neden olmuştur” sözlerine yer verildi.

--------------

NE OLMUŞTU!
Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15 sularında meydana gelen ve yaklaşık 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda Erhan Ateş (45),  Halis Yılmaz (26), Havva Çelik (55), Muhammet Aygün (27),  Muhammet Seyfi Çanakçı (56), Ramazan Kor (42), Sabahattin Tepeçınar (46), hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

3 ŞEHİT
Bu patlama sonrasında fabrikada kalan patlayıcının kontrollü imhası amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine 9 Temmuz'da saat 11.35 sularında kamyonla getirilmişti ve araçtan  indirildiği sırada meydana gelen patlamada Jandarma Astsubay Çavuş Halil Tuna Akgöz, Jandarma Uzman Çavuş Mesut Yazar ve Jandarma Uzman Onbaşı Fatih Monga Şehit olmuş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.

NE İSTENİYOR!
Toplam 108 müştekinin bulunduğu 27 sayfalık iddianame de Cumhuriyet savcısı “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" iddiasıyla fabrika sahipleri Ali Rıza Ergenç C. (75), Yaşar C. (48) ile Ersan Ö. (43), Hasan Ali V. (58), Aslı B. (40),  Asiye A. (44) ve müşteki şüpheli Ahmet Ç. (31) için 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.