“Ekilmeyen tarlalar boş raflardan daha korkutucu…”

Sakarya İl Başkanı Fahrettin Abay basına yaptığı yazılı açıklamasında bu dönemlerde çiftçinin desteklenmesi gerektiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu kriz süreci iyi yönetilmeli. Yönetim tarımsal tedbirleri sağlayacak tüm tedbirleri acilen almalı. İnsanımızn Gıda ihtiyacını marketlerdeki rafların, pazarlardaki tezgahların boşalmamasına dikkat etmelidir. Böyle kriz dönemlerinde ilk öncelikli olarak, gıda üretiminin tedarik, tüketim zincirinin etkili verimli güvenilir biçimde kurulmasına, işlemesine yönelik tedbirin alınmasına önem verilmelidir.”

Tarımsal üretiminin devam etmesi, hayati bir öneme sahip çiftçinin kredi borcunun dondurulmasının uygun olacağının önemine değinen Abay, hükümete seslenerek şu çözüm önerilerinde bulundu; “İhtiyacı olan her çiftçiye faizsiz kredi verilmeli, Çiftçilerin toprağını ekmesi için tohum, gübre, yakıt ve ilaç desteğinin yüzde 0 faizle yapılmalı. Böylelikle son zamanlarda ekilmeyen 3/1 arazilerin ekilmelerine ön ayak olunacaktır. Zirai üretimlerin teşvik edilmesi sağlanmazsa, ekilmeyen boş tarlalar boş raflardan daha korkutucu ve daha tehlikelidir. Tarlalar doluysa raflar nihai olarak dolacaktır. Bu olay şunu gösterdi ki, tarım atomdan, füzeden ve nükleerden daha önemlidir.”