NE OLMUŞTU?

Ferizli’nin Doğancı, Abdurezzak, Tokat ve Seyifler Mahalleleri sınırlarında kalan alana kurulması planlanan Metal ve Otomotiv İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için kamulaştırma kapsamında ön çalışmalar tamamlanarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kamu Yararı Kararı alınmıştı.

OSB alanında arazisi bulunan vatandaşlar Sakarya 2’nci İdare Mahkemesi’ne giderek dava açmıştı. Buna göre, Ferizli İhtisas OSB için Sakarya 2’nci İdare Mahkemesi’nde açılan davada “Yürütmenin durdurulması ve OSB’nin iptali” ile sonuçlanmıştı.

KARARA İTİRAZ

5 bin 200 dönümlük verimli tarım arazilerinde kurulması planlanan Ferizli İhtisas OSB ile ilgili İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına yapılan itiraz İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesinde görüşüldü. Mahkeme kararında İhtisas OSB’nin yer seçimi sürecinden itibaren yapılan hataları sıralarken yer seçim komisyonu belirlenmesinde hata yapıldığı, İhtisas OSB için ÇED olumlu kararı alınmadan yapılan işlemlerin hukuksuz olduğunu gerekçeleriyle açıkladı.

Bölge İdare Mahkemesi kararında, Sakarya İdare Mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararının yerinde bir olduğunu belirtirken davalı idarelerin ve müdahillerin bu kararla ilgili itiraz dilekçelerinde öne sürülen hususların kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte olmadığı sonucuna ulaşıldığından itirazların reddine kesin olarak karar verildiği belirtildi.

DAVA AÇTILAR

Bu Ferizli Otomotiv İhtisas OSB’nin en başa dönmesi anlamına geliyor. Ferizli’nin en verimli tarım arazilerinde kurulmak istenen OSB’ye bu köylerde yaşayan Mümin Yüzügülen, Fehmi Eşsiz ve Mümin İnal itiraz etmiş ve açtıkları davayla OSB’nin hukuksuz olarak kurulduğunu belirterek yürütmenin durdurulmasını ve OSB kuruluş kararının iptal edilmesi istemişlerdi.

AK Parti’den ayrılarak Gelecek Partisi’nde Genel Başkan Yardımcısı olan Ayhan Sefer Üstün ve önceki dönem Ferizli Belediye Başkanı Ahmet Soğuk’un Ferizli İhtisas OSB’nin kuruluşunda büyük rol oynamış, tüm bürokratik işlemleri birlikte takip etmişlerdi. Üstün ve Ferizli’nin AK Parti İlçe Başkanı olmasını sağladıkları Dursun Ali Dal da OSB Derneği’nde yönetici olarak görev almıştı.

İDDİALAR DOLAŞIYOR

Ferizli İhtisas OSB’nin kurulması planlanan 5 bin 200 dönümlük arazilerle ilgili olarak İstanbul ve Sakarya’dan çok sayıda iş insanı köylüleri ikna ederek çok ucuza arazileri topladıkları iddia edildi. Arazilerin bir dernek ve emlakçılar aracılığıyla el değiştirdiği belirtilirken çok büyük rant iddiaları ilçedeki vatandaşları rahatsız ediyor.