Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulunun toplantısında alınan tavsiye kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine ‘Korona virüs Tedbirleri’ konulu ek genelge gönderdi. Daha önce 14 ilde izin verilmeyen sokak-köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere, 4 Eylül Cuma gününden itibaren ülke genelinde yapılmasına müsaade edilmeyecek. Düğünler nikah merasimi şeklinde yapılabilecek, düğün ve nikahlar en fazla 1 saatte tamamlanacak. Nikah merasimi şeklindeki düğün veya nikahlarda oyun oynanması ve dans edilmesine, toplu yemek dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi ve ikram yapılmasına izin verilmeyecek. Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması yasaklanacak.   

Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğün veya nikah törenlerine en az bir kamu görevlisinin görevlendirilmesi sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek. Bu kapsamda Sakarya’da düğün salonları sahipleri, organizasyon firmaları, kuyumcular, beyaz eşya satıcıları, çiçekçiler, gelinlikçiler ve fotoğrafçılar alınan bu kararı kınamak için bir araya geldi. Serdivan ilçesi Esentepe Mahallesinde bulunan Göle Divan tesislerinde sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak bir araya gelen firma yetkilileri alınan kararları kınadı. Gerçekleşen buluşmada, bir organizasyon firması sahibi Cem Kapankaya, Orta Asya’dan beri gelenek olan düğünlerin geleneklerden koparılmış ve korona virüs salgınının tek sorumlusu olarak düğünlerin gösterildiğini dile getirdi. Düğün salonu sahibi Osman Ertan Baylan ise alınan kararların her zaman destekçileri olduğunu fakat sadece düğün ve nişan gibi organizasyonlarına yapılmasını kafe gibi toplu olarak gidilen yerlere de bu kararların alınması gerektiğini vurguladı.

Bir organizasyon şirketi sahibi Cem Kapankaya, “12 ayın sadece 5 ayı iş yapan ve 4 bin kişinin ekmek yediği düğün sektörü dün gece gelen haber ile yasaklanmıştır. Buna kısıtlama demiyorum çünkü kısıtlama ile yemek fabrikaları, garsonlar, müzisyenler, organizasyon firmaları, çiçekçiler işsiz kalmıştır. 19 Mart tarihinde kapanan sektörümüz 4 Eylül tarihinde tekrardan kapatılmıştır. Sektör çalışanları olarak korona virüsün dünya ekonomisine oluşturduğu zararı en ağır biz yaşamışızdır. Kontrolsüz denetimsiz ve kurallara uygun olmayan bazı düğün nedenleri ile bu yasak tekrardan gelmiştir. Bugün burada bulunan işletme sahipleri zaten Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarında kepenk kapatmışken şimdi tekrardan kepenk indirmek zorunda bırakılmıştır. Şehrimizde bulunan 200’ü aşkın düğün salonu ve 500’ü aşkın düğün sektörüne hizmet veren firma bugün itibari ile işsiz kalmıştır. Nitekim hem sosyal medyadan hem de görsel medyadan takip ettiğimiz üzere beachlerin, otel eğlence alanlarının, sahillerin etkinliklerine kurallara uymadan devam ettiğini görmekteyiz. Yetkililere seslenmek istiyorum, bu yasağın kaldırılmasını ve düğün alanlarında denetlemelerin yapılmasını istiyoruz. Eğer bu yasağı kaldırmazsanız kiramızı, kredilerimizi, personel maaşlarımızı, personel sigortalarımızı ve araç giderlerimizi kim ödeyecektir. Orta Asya’dan beri kına ve düğün geleneği olan Türk toplumu geleneklerinden koparılmış ve korona virüsün tek sorumlusu düğünler olarak gösterilmiştir” dedi. 

Düğün salonu sahibi Osman Ertan Baylan, “Hükümetimiz virüsle mücadele için birçok karar alıyor, biz bunların birçoğunun yanındayız. Fakat son alınan önlem paketinde sektörümüz ve sektörümüz ile bağlantılı birçok faaliyet gösteren kişi, işletme ve çalışanlar ile birlikte davetlerini gerçekleştirmek isteyen genç çift ve aileleri çok ciddi mani ve manevi zararlar görmekte olduğunu hepimiz farkındayız diye düşünüyorum. Konu ile alakalı olarak müesseselerimiz ve faaliyet gösterdiğimiz davet alanları, virüsün bulaşma kaynağı olarak gösterilmiştir. Bu kararın diğer toplu taşıma araçları, kafeterya, restoran, lokanta gibi iş yerleri ile kıyaslandığında metrekare ve hizmet verdiğimiz kişi sayısı baz alındığında biz onlara nazaran çok daha geniş alanlarda davetlerimizi gerçekleştirdiğimizi, sosyal mesafeye de çok daha uygun bir şekilde görevimizi icra ettiğimizi hepimiz biliyoruz. Bu hususların dikkate alınarak verilmiş olan yeni önlem kararlarının tekrar gözden geçirilerek çok daha uygun, doğru ve denetimli bir şekilde davetlere devam edebileceğimiz şekilde tertiplenmesini devletimiz ve hükümetimizden talep ediyoruz” diye konuştu. 

Organizasyon şirketi sahibi Yunus Emre Terzi, “Günah keçisi ilan edilmek, kapanan sektörümüz adına bizleri gerçekten ne yapacağımızı bilmez duruma getiriyor. Burada öncelikle toplanma amacımız kesinlikle siyaset veya herhangi bir şey değil, burada toplanan bütün herkes kendi haklı davasında, ekmek davasında oluyor. Buradan Cumhurbaşkanımıza, İçişleri Bakanımıza, valimize ve tüm illerin valilerine söylemek istediğimiz şu; turizm, hava yolu, kafeler, restoranlar dahil tüm sektörler eğer belli bir denetleme ile kendilerini, işlerini ilerletiyorlarsa düğün ve organizasyonlarda denetlenerek en iyi şekilde yapılacağını düşünüyoruz. Ve bu yasakların hep beraber en kısa zamanda kalkacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.