Koronavirüs salgını nedeniyle ürünlerinin para etmemesinden endişe eden Karacaörenli araka üreticisi yetkililerin tedbirli olmasını istiyor.

Geyve Karacaören'de Haziran ayı başlarında başlayıp Temmuz ayının ortalarına kadar hasadı süren araka, günlük yaklaşık 50 ton toplanıp İstanbul Hali'ne gönderiliyor.

Her yıl 1.50 - 2 TL den satılan arakanın bu yıl koronavirüs dolayısıyla alıcının gelememesi, pazarlanma ve satışında kısıtlamanın olması çiftçiyi tedirgin ediyor.

Karacaörenli çiftçiler; "Araka tohumunun torbası 570 lira, gübre 120 lira, mazot masrafı zaten belli. Burada her hane ortalama 20 torba araka ekiyor. Sadece araka tohumuna 11.400 lira ödeme yapıyoruz. Bir torbaya 2 torba gübreden 40 torba yapıyor ve buda 4.800 TL yapıyor. Mazotu ve ilacı da ortalama 4 bin lira tutuyor. Çiftçi sadece araka ekimi için toplamda emeğini işçiliğini katmadan 21 bin lira masraf yapıyor. Mahsul para etmezse çiftçi bu borç yükünün altından nasıl kalkar" diyerek yetkilileri uyardı.

Sabah erken kalkıp araka tarlalarında alınteri dökerek büyük emekler veren Karacaörenli çiftçiler mahsulü para etmemesi durumunda ilaç, gübre, tohum, mazot ve yem borçlarını ödemekte güçlük çekebileceklerini dile getirdi.

Yetkililerin şimdiden konuyla ilgili tedbir almalarını, ürünlerin pazarlanması konusunda kolaylıklar sağlanması hususunda çalışma yapılmasını talep ettiler.

(GEYVE.COM)