//Şevval Geçin//

Bilindik markaların fiyatlarına oranla vatandaşların yerel esnafları tercih etmesi gerektiğini belirten Başkan Tepe, “Ben yerel esnaf temsilcisi olarak o bilindik büyük mağaza ve markalardan hem uygun hem de çok kaliteliyiz” ifadelerini kullandı. 

YÜZDE 70’LİK ARTIŞ

Başkan Tepe, “Tekstilde anormal bir fiyat söz konusu. Uluslararası pamuk fiyatlarının anormal derece yükselmesi ve iç piyasadaki döviz hareketliliğinden kaynaklı kumaş fiyatlarına yansıyan işçilik maliyetleri üretim maliyetlerini hepsinin üst üste yükselmesiyle birlikte tekstilde anormal fiyat yaşandı son 2 aylık süreçte. Uluslararası pamuk fiyatları yükselince iplik yükseliyor onunla ham kumaş yükseliyor Türkiye’de bu uluslararası ve iç piyasada dövizin de artış göstermesiyle artış söz konusu. Yüzde 60 ve 70 e varan artış söz konusu bunun bitişi de yüzde 40-50 etki etmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

ZOR DÖNEME GİRDİLER

Giyim sektörünün zor bir döneme giriş yaptığına dikkat çekerek, “Pandemin arkadaşından işler iyi olacak derken fiyat değişimi bizi yaraladı. Fiyat değişimi arka arkaya gelince insanlar almaktan vazgeçiyor. Düğünler de bitti bayramlarda yok o yüzden gidişat olarak giyim sektöründe zor durumlara gidiyoruz. Önceden bu mağazalar sürekli indirim yarışına girer ve birbirleri ile rekabet ederlerdi biri yüzde 20 biri yüzde 30 indirim yapardı şimdi baktığınız da bu indirimler bulunmuyor ve bunlar etiket fiyatı ile bizlerin 2-3 katı para ile satıyorlar. Çok ciddi anlamda bir rekabet var. Ben Sakarya da yaşayan vatandaşlarımızın yerel dükkanlardan almasını tavsiye ederim çünkü daha kaliteli ve daha uygun” dedi.

ESNAFA NEFES KREDİSİ İSTEDİ

Esnaflara devlet tarafından kredi imkanı sağlanması gerektiğini belirten Başkan Tepe, “Şu anda sezon başı olmasıyla beraber çok olumsuz bir durum yok ama geçen yıllara oranlara satış adetlerimiz düşüyor. Ben bunun ilerleyen süreçlerde bir rutine gireceğini düşünüyorum. Şu anda pandemi de kolaylık yaşamadığımız için çok kısa süre içerisinde esnaf yaralarını saramaz. Şu anda esnaflarımızın finansal ihtiyacı var devletimizin bize faizi düşük ya da faizsiz kredi sağlarsa biraz daha kendimizi toplayabileceğiz. Şu anda herkesin konuştuğu gıda enflasyonu var ancak şu anda asıl enflasyon giyimde. Küçük esnaf bunu vatandaşa karından fedakarlık yapıyor ve bunu yüzde 100 yansıtmıyor. Hem kaliteyi hem ucuza vatandaşlarımız yerel esnaflardan temin edebilir” şeklinde konuştu.