Toplantı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşti. Toplantıya; Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nedim Arsal ve İl Müdür Yardımcısı Ali Demirel, Sakarya Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı İrfan Demiray, Başkan Yardımcısı İlhan Sarı, Ankara Temsilcisi Veteriner Hekim Volkan Terzioğlu, Çevre danışmanları ve entegre firmaları katıldı.

Üreticinin sorunu bizim sorunumuzdur

Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nedim Arsal, her zaman üreticinin arkasında durarak gerekli destekleri vermede hazır olduklarını belirtti. Arsal, ortak bir çözüm içerisinde hareket edilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:“ Bu bütün paydaşların adım atmasıyla çözülebilecek bir problem. Biz üreticimizi her zaman rahat üretim yapsın diye özgür bir ortam oluşturmak istedik. Bu yüzden üreticilere ceza kesmek yerine problemlerine arayış içerisinde olmak, destek sağlamak ve ve ortak noktada buluşmak için gerekli hamleler yapmak için buradayız. Herkes kazancını düşünerek ortak bir görüş ve çözüm oluşturmalı. Tavuk üreticilerinin sorunu bizim sorunumuzdur. Firmaları destekleyen diğer entegrelerin sorunu da bizim sorunumuzdur’’.

Arsal, tarımda kullanılacak gübrenin enerjiye dönüştürülmesinin önemli bir çalışma olduğuna dikkat çekerek,“ Tarımda kullanılabilecek gübrelerin tesislerde enerjiye dönüştütülmesi çok önemli bir çalışma ancak bu tesislerin yetersizliği üreticileri de zor durumda bırakıyor. Ortak noktada buluşmasak da ortaya en yakın noktada buluşmak olmalı hedefimiz. Biz bir adım atıyorsak üreticilerin de adım atması lazım. Bizim gözümüzde herkes eşit herkesin mağdur olmaması için gerekli çalışmalar ve hususları göz önüne alarak hareket etmek durumundayız.Çünkü burada üretici zarar görürse herkes zarara görecektir’’ ifadesini kullandı.

Cezası 88 bin TL

Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Ali Demirel ise üreticiler üzerinde yıkıcı bir etki oluşturmamak için titizlikle hareket ettiklerini belirtti. Demirel,“Amacımız bundan sonraki süreçte üreticilerin sorunlarını göz önüne alarak hareket etmek. Mevcut tavuk altlklıların yönetilmesinde zaman zaman sorunlar yaşanıyor. Ne yazık ki gübrelerin gelişigüzel etrafa dökülmesini de tespit ediyoruz. Küçük üreticiler de var çevre cezaları çok keskin ve ağır oluyor. Bir altlığın dökülmesi 88 bin Tl. Biz yakaladığımız her üreticiye bu cezayı uygularsak hem üretici üzerinde bir yıkıcı etkisi olur hem de toplumsal olarak bir yere varamayacağız. Bu yüzden de Türkiyede ilk olan yakma tesisi kuruldu’’dedi.

Gübre sıkıntısı kalkmalı

Sakarya Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı İrfan Demiray, gübrenin biyogaz tesislerine göndermenin önemini vurgularak üreticiyi rahatlattığını ancak firmanın yetersiz kaldığını dile getirdi. Demiray, “Çevre cezaları çok keskin va ağır bizim amacımız Tarım İl Müdürlüğü, yakma tesisleri ve üreticiler hep birlikte hareket ederek bir çözüm oluşturmak. Bu tesis sadece talaş yakıyor bu da üretici için bir sıkıntı. Biz gübremizi berteraf tesilerine göndererek kontrollü bir şekilde imha olursa biyogüvenlik açısından biz üreticiler de rahatlarız. Gübrenin ya berteraf tesislerine ya da biyogaz tesislerine göndermek gerek. Bizim en büyük sıkıntımız bu. Çünkü kümesten çıkan gübreyi bir daha kullanamıyoruz. Bir dönem de kullanılırsa üretici burada zarar görür. Gübrenin her şekilde mutlaka değerlendirilmesi ve enerjiye dönüştürmesi gerekir. Üretici bu atık gübreyi sağa sola dökmemesi için bu çalışmalarımızı önemsiyor ve dile getiriyoruz’’ diye konuştu.

Önceliğimiz hayvan sağlığı

Ankara Temsilcisi Veteriner Hekim Volkan terzioğlu ise yapılan çalışmaların üreticiyi mağdur etmeden bilinçli bir şekide hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Terzioğlu, hayvan sağlığının önemine de değinerek,“ Benim önceliğim hayvan sağlığıdır, ziraatçi toprak sağlığı olarak bakabilir. Bizim burdaki amacımız şudur, gübrenin bize bazı yükümlülükleri var.Bu yükümlülükleri işletirken ilk önce üreticimizi bilinçlendirelim..Bunu hızlı hareket ettirmek demek cezai yaptırımlar uygulanıyor demek bu sahamızı temizliyor anlamına gelmiyor.’’ diye konuştu.

Sakaryanın önemli bir üretim kapasitesi olduğunu da vurgulayan Terzioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:“Biz yüz ölçümü olarak baktığımızda küçük bir şehiriz ama bu küçük şehirde büyük bir üretim kapasitemiz var. Biz beraber bu işi zamana yayarak işletmemiz lazım. Toprak olmazsa hayat durur.Toprağı canlı tutmamız lazım. Üreticilerimizi mağdur etmeden biraz daha esneterek sahamızı daha temiz hale getirebiliriz. Herkesi beraber düşünmemiz lazım. Çünkü bir anda bu işi yapmaya kalkarsak bir kısım üreticimizi mağdur etmiş olacağız’’.

Gübre atık değildir

Deba Enerji Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Doğan, ‘’Biz firma olarak tavuk üreticilerin mağdur olmaması için çeltikli gübreyi yakmak isteriz ancak tesisimiz zarar görüyor diye yakamıyoruz. Biz firma olarak talaşlı gübre seren üreticiye ton başına destek veriyoruz ve berteraf belgesini veriyoruz. Normalde biz orman altlığı yakıyoruz. Ama Birlik yetkilileri tavuk gübresinin de eneriye dönüşmesi için bize bir öneride bulundular.Biz de şu an talaşlı gübrenin yüzde 70’ini yakabiliyoruz. Biz zaten gübreye atık demiyoruz. Bizim için atık tarımsal amaç dışında kullanırsa gübre olmaktan çıkıyor.İşte bizim sorunumuz orda başlıyor. Bizim de gübreyle ilgili projelerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor’’ şeklinde konuştu.

Üreticinin malı atılacak mal değildir

Şenpiliç Yönetim Kurulu Danışmanı Abdurrahman Çakar, ise biyogaz tesislerin önemine değinerek‘’Çözüm üretirken gübreyi göz ardı ederek hiçbir çözüm elde edilemez. Bu yüzden tüm üreticillerin öncelikle çevreye duyarlı olmaları lazım. Sakaryaya birden fazla tesis kurmak lazım. Bir ton gübre 780 kilowatt enerji üretir. Üreticinin malı atılacak bir ürün değildir. Üreticinin malı değerlidir. Bu gübrelerin en iyi şekilde değerlendirilerek hem üretici rahatlatılmalı hem de çevre rahatlatılmalı. Çünkü toprak hayat demektir ’’dedi.