BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Ocak Ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri hakkında bilgiler veren Başkan Yardımcısı Cem Gün, sözlerine dün eşi Mahbube Altuğ’u son yolculuğuna uğurlayan SATSO Başkan’ı Akgün Altuğ’a baş sağlığı dileyerek başladı.

SİYASİ OLARAK

Cem Gün konuşmasının devamında Toyota’nın vergi iadesinden kaynaklanan sorunu gündeme getirdi. Sakarya’nın 2002 yılından yana merkezi hükümete en çok siyasi desteği veren 5-6 ilden biri olduğunu hatırlatan Gün, “İhracatın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 177. Yani biz ekonomiye bütçe açığı değil bütçe fazlası verenleriz. Buna karşın 30 tane büyükşehir içinde kişi başına düşen gelir, yani maliyenin topladığı vergilerden o şehre ödediği gelir ortalama 880 TL iken Sakarya’mızın 250 TL.  Bunun sebebi de hepimizin bildiği çok kıymetli Toyota Fabrikamızın KDV iadesinden kaynaklanan sorun. Tabi ki bu konu Toyota’nın konusu değil, Toyota’nın suçu değil. Bu tamamen siyasi olarak çözüme kavuşması gereken bir mesele” diye belirtti.

GÜÇLÜ BİR LOBİ

İhracattaki KDV iadelerinden kaynaklı olarak Büyükşehir Belediyesi’nin maliye payındaki düşüş konusu artık çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Gün, “Bu konunun çözümü ile ilgili görüşlerimizi her platformda dile getiriyoruz. Bu durumu düzeltmek için oda olarak 1 milyar doları aşan firmaların KDV iadelerini merkezden alması önerimizi yineliyoruz. Yani, ilgili kanunda yapılacak ufak düzenlemelerle mağduriyetimiz giderilebilir. Bu konuda biz girişimlerimizi sürdürüyoruz. Sorunun güçlü bir lobi ile çözülebileceğine inanıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Milletvekillerimizin bu konuda gayretlerini de görüyoruz.  Şunu da özellikle belirtmek isterim ki; bu sorun, şehrimizin otomotivde markalaşmasına büyük katkısı olan, ciddi istihdam sağlayan firmalarımızı hedef göstererek çözülmez. Kurum olarak hem şehrin hem de üyelerimizin menfaatini gözetmek bizim önceliğimizdir” dedi.

DEPREM ACISI

Geçtiğimiz hafta Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremin herkesi derinden üzdüğünü belirten Gün, “Depremin acısını en iyi bilen bir şehrin insanlarıyız. Yaşanan acıyı yüreğimizde hissettik. Devletimiz deprem olduğu andan itibaren var gücüyle her türlü imkânı seferber etmiştir. Biz de Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Ticaret Borsası, Akyazı Ticaret Ve Sanayi Odası, Akyazı Ticaret Borsası işbirliği ile Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) öncülüğünde başlatılan yardım kampanyasına katkı sağladık. Elazığ ve Malatya odaları ile yapılan istişareler neticesinde, belirlenen ihtiyaç talebine göre 370 bin adet bebek bezi bölgeye gönderildi” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Gün, “Elazığ depremi ile gündeme gelen ilimizdeki hasarlı binaların varlığı, hepimizi tedirgin etmektedir. Geçtiğimiz günlerde; İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Sayın Hüsnü Gürpınar ve diğer yetkililerin ilimizdeki hasarlı konutlar ile ilgili verdiği bilgiler, konunun önemini ve acilen çözülmesi gerektiğini bir kez daha göstermiştir. Olası bir depremde potansiyel tehlike olarak sayılan 7 bin bina ve buna bağlı yaklaşık 20 bin daire bulunmaktadır. Bu rakamlar çok ciddi bir tehlikenin habercisi olabilir. Daha önce de dile getirdiğimiz özellikle şehir merkezinde kentsel dönüşümün artık hayata geçirilmesi gerektiğini de hatırlatıyor. Bu konuda ilgili belediyelerce gereken çalışmaların ve denetimlerin yapılarak olası bir felakete karşı hazırlanılması gerekmektedir. Bu yapılar mevcut deprem yönetmeliğinin güvenlik şartlarını sağlayamıyor. Bu hepimizin meselesidir ve artık ertelenen konular listesinden çıkarılmalıdır. Uzmanlar Marmara Bölgesinde olası bir depreme işaret ederken kayıtsız ve duyarsız kalamayız” ifadelerini kullandı.

EKONOMİK BELİRTİLER

Gün, “Son yıllarda en önemli gündemimiz ekonomi. 2019 yılının sonuna doğru ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerinin makro ekonomik göstergelere yansıması, 2020'de ekonomide pozitif gelişmeler yaşanacağı beklentilerini artırıyor. Bu beklentiler çerçevesinde; merkez bankası yılın ilk toplantısında yine faiz indirimi yaptı. Toplantıda faiz 0,75 puan düşürüldü ve 11,25 oranına indirimi gerçekleşti. Dolayısıyla son 5 toplantıda politika faizi toplam 12.75 puan düşürülmüş oldu. Yeni yıla iyi bir gelişme ile başladık devamını diliyoruz. Toparlanma devam edecek beklentisindeyiz. Biz de, Sakarya iş dünyası olarak çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz” dedi.

COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ

Cem Gün, Sakarya Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi’nin ihalesinin tamamlandığını ve laboratuvarın 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde proje için tahsis edilen alanda kurulacağı bilgisini verdi. Gün ayrıca, 2020 yılı için ‘Yöresel Değerler İle Bölgesel Kalkınma’ projesi başvurusunun Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından destek almaya hak kazandığını belirterek; “İlk etapta 8 adet ürünümüzün coğrafi işaret başvuru çalışmaları başladı. Bunlar; Sakarya Kabak Tatlısı, Sakarya Taraklı Kozalak Reçeli, Sakarya Taraklı Uğut Tatlısı, Sakarya Taraklı Şimşir Tarak, Sakarya Taraklı Şimşir Kasık, Sakarya Abhaz Peyniri, Sakarya Pamukova Kavunu, Sakarya Pamukova Ceviz Ezmesi. Coğrafi işaret başvuruları onaylandıkça sizlerle paylaşacağız” dedi.