HİZMET BİNASINDA

İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi’nin 13’üncü Olağan Genel Kurulu, hizmet binasında gerçekleştirildi. 7 dönemdir şube başkanlığı görevini yürüten Hüsnü Gürpınar, tek aday olarak katıldığı kongrede bir kez daha başkanlık görevine seçildi. Divan Başkanlığını eski Bakan Ersin Taranoğlu’nun yaptığı kongreye AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan, Adapazarı Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Özden, Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Mimarlar Odası İl Temsilcisi Sami Kafadar, siyasi partiler ile STK ve odaların temsilcileri katıldı.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ

Tek aday olarak bir kez daha başkanlık görevine seçilen Gürpınar, “Her kademede çalışan inşaat mühendisi meslektaşlarımızın öncelikli olarak kendi işlerini iyi yapmasının gerektirdiği inancımızla, meslek etiğini ve mesleki derinliği dikkate alan bir çalışma disiplinini yaygınlaştırılması için tarafımızdan özel çaba harcanmış olup, Meslek Etiği, mesleki ahlak, mesleki yeterlilik konularında doğru bildiğimizi savunduk ve uygulamaya çalıştık. İki yıllık çalışma dönemimiz içinde, değişik alanlarda çalışma yapan üyelerimiz ile yapılan toplantılarda, sohbetlerde, ortaya çıkan bizim düşünemediğimiz farklı fikirler ve görüşler yol haritamız olmuştur. Çalışma dönemimiz içinde kentin sakini değil sahibi olmak için elimizden gelen gayret gösterilmiştir. Sorunların çözümü noktasında gerektiğinde hukuki yollara da başvurulmuştur. İlimiz eski Stadyum alanının Millet Bahçesi olarak yapılması, Gar Meydanının meydan olarak kalması, odamız tarafından yapılan hukuki mücadelenin sonucudur” dedi.

İŞSİZ KALIYORLAR

İnşaat mühendislerinin artan sayısına da dikkat çeken Gürpınar, “ABD’de 1400 kişiye 1 inşaat mühendisi, Türkiye’de 900 kişiye 1 inşaat mühendisi düşmekte, ülkemizde bu sayı kişi başına düşen İnşaat Mühendisi olarak her geçen gün giderek artmaktadır. Bu durum inşaat mühendislerinin işsiz kalması veya ucuz iş gücü olarak çalışması durumunu ortaya çıkarmaktadır. ABD nüfus oranına göre kıyaslama yapılırsa Türkiye’de yılda mezun etmemiz gereken öğrenci sayısı 3046’dır. Türkiye’de inşaat mühendisliği eğitimi veren üniversite bölümlerinin sadece yüzde 9’u yeterli öğretim üyesine sahiptir. Sivil Toplum Örgütlerinin ve meslek odalarının özellikle odamız İnşaat Mühendisleri Odası’nın bu konularda siyasilerimize ve karar verici yöneticilerimize ücretsiz danışmanlık yapmaya hazır olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda görüyorum” ifadelerini kullandı.

RAYLI SİSTEM

Raylı sistemle ilgili de görüşlerini paylaşan Gürpınar, “Büyükşehir Belediyemiz tarafından ilimizde Çark Caddesi Askeri Lojmanlar alanına yapımı düşünülen okul inşaatlarının, nostaljik tramvay yatırımının ve Çark Caddesi’ndeki yapılaşma durumunun, kamuoyu, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve kent dinamikleri ile yeteri kadar tartışılmadan, fikir alışverişi yapılmadan karar verildiği düşüncesindeyiz. Büyükşehir Belediyemiz tarafından ilimizde Çark Caddesi Askeri Lojmanlar alanına yapımı düşünülen okul inşaatlarının,kamuoyu, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve kent dinamikleri ile fikir alışverişinde bulunularak tekrar değerlendirilmesi, şehrimizde nostaljik tramvaya değil, gerçek anlamda insanların ulaşımına katkı sağlayacak raylı toplu taşıma sistemine geçilmesi gerektiği inancındayız” dedi. İMO Olağan Genel Kurulu’nda yapımı büyük tartışmalara neden olan Sapanca’daki teleferik projesi hakkında çeşitli görüşler dile getirildi.

ORMANLAR KATLEDİLİYOR

Mimarlar Odası İl Temsilcisi Sami Kafadar yaptığı konuşmada, Sapanca Hasanpaşa mevkiindeki teleferik projesiyle ilgili, “Sayın valimizi, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızı, Sapanca Belediye başkanımızı, kent bileşeni olarak, defalarca ziyaret edip, uygulanmakta olan projenin teknik yönden hatalı, aksayan, doğa ve çevre yönünden nasıl bir katliama sebep olacağını bütün bilimsel delilleriyle ortaya koymaya çalıştık. Millet ile devleti karşı karşıya getirmeme adına büyük bir gayret sarf ettik. Bu anlamda arabulucu olabileceğimizi yöneticilerimize ifade ettik. Bu bağlamda sonuç alma konusunda çok büyük bir gayret, maalesef göremiyoruz.Ormanlarımız katlediliyor, sağlıklı yaşam alanlarımız yok ediliyor” diye konuştu.

ENDİŞEYE GEREK YOK

Kafadar’ın sözlerine ise AK Parti İl Başkanı Yunus Tever’den yanıt geldi. Tever, “Bu konuyla ilgili çok fazla bilgi kirliliği var. Öyle orman katliamı var veya farklı alanlar oluşacak gibi bir endişe var. Bunların hiçbiri doğru değil. Doğruları söylemek lazım. Bir proje bir kesim tarafından kabul edilemeyebilir ama projeyi olmayan bir şeylerle kirletmek bize yakışmaz. Bu projeyle alakalı bir hukuk süreci oldu. Bu süreç içinde Belediye aleyhinde bir karar çıkmadı. Kaldı ki teleferiğin, bulunduğu noktayla alakalı 3 tane yer belirlendi. Bu yer ile alakalı mahkemeye başvuruldu. Bu yerlerin başvurularında bilirkişi belirleniyor. Bilirkişiler şu anda belirlenen alanın en doğru alan olduğunu söylüyor. Dolayısıyla bir endişe duyulmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İKİ TANE YAPARDIM

Teleferik projesi ile ilgili kongrede konuşan eski Bakan Ersin Taranoğlu ise, projenin destekçisi olduğunu ifade etti. Taranoğlu, “İnsanlık kurulduğundan beri tabiatla insan hep çatışmıştır. Zaten bu dengenin bozulması ve bozulan dengenin oluşması için gayretlerde devam etmiştir. Demokratik bir toplum fikirlerini söyleyecek tabii ki. Ben belediye başkanının yerinde olsam bu teleferiği çift yapardım. Birisini doğu tarafına birisini batı tarafına arasında tren çalıştırırdım elektrikli. Tanrı her şeyi insanı yarattığı için yarattı. Bütün güzellikleri insanı yarattığı için yarattı. Tavsiye ederim” dedi. Öte yandan kongrede söz alan İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan ise, “Bundan sonraki süreçte de ,deprem söz konusu olduğu zaman genelde aklımıza geliyor veya şehirde herhangi bir yapılaşma, önemli bi karar olduğu zaman siyasi parti temsilcileri olarak sizden mütalaa almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.