Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alişan, 2020 yılı içerisinde yürütülen çalışmaları değerlendirdi ve 2021 yılında esnaf ve sanatkarlar adına beklentilerini ve hedeflerini açıkladı.

Başkan Alişan, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

2020 DEĞERLENDİRMESİ
"Geride bıraktığımız 2020 yılında, Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimiz 5362 sayılı Kanunun Birliğimize vermiş olduğu sorumluluklar çerçevesinde mevzuata uygun üye memnuniyeti odaklı faaliyetlerimizin yanı sıra birliğimize bağlı meslek odalarımızın yerel ve genel sorunlarının çözümünde de her zaman olduğu gibi talep ve takibimizi sürdürdük.

Meslek odalarımızın ve genel sekreterlerimizin pratik ve teknik eğitimleri konusunda mevzuat değişikliklerini de içeren faaliyetlerimizi kalite standartları çerçevesinde sürdürmeye devam ettik.

2020 yılında esnaf ve sanatkarlarımız diğer yıllardan daha büyük sorunlarla karşı karşıya kaldı. Bu sorunların temeli de Çin’in Wuhan kentinden yayılan ve 10 Mart 2020’de ülkemizde ilk vakası görülen COVID-19 (Koronavirüs) salgınıdır. Covid-19 nedeniyle en çok esnaf ve sanatkarlarımız bu süreçte yara aldı. Biz de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak esnaf ve sanatkarlarımızı temsilen onlarla birlikte bu ayakta kalma savaşında mücadele ettik.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2020 yılında da esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarının çözümü konusunda milletvekillerimiz ve yerel yöneticilerimizle her zaman işbirliği içerisinde olduk.

BAŞKANLAR KURULU TOPLANTILARI
5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 21. Maddesinde belirtildiği üzere; Birlik başkanlar kurulu üyelerinin çoğunluğu ile yılda bir defa Eylül ayında kendiliğinden toplanır ve gerektiğinde birlik başkanının veya başkanlar kurulunun çoğunluğunun yazılı çağrısı ile her zaman toplanabilir.

Bu kapsamda;

-17 Nisan 2020 tarihinde Olağanüstü Başkanlar Kurulu Toplantısı

-10 Eylül 2020 tarihinde Olağan Başkanlar Kurulu Toplantısı

-25 Kasım 2020 Tarihinde Olağanüstü Başkanlar Kurulu Toplantısı

-16 Aralık 2020 Olağanüstü Başkanlar Kurulu Toplantısı

Olmak üzere 4 adet Başkanlar Kurulu Toplantısı yapılmıştır.

Devlet tarafından alınan Covid-19 tedbir ve önlemleri sonucu kapanan ve faaliyeti kısıtlanan işyerlerinde yaşanan sıkıntılar dolayısıyla düzenlenen bu toplantılarda; SESOBB'a bağlı oda başkanları tarafından esnaf ve sanatkarlarımızın yaşadığı sorunlar hakkında görüşler bildirildi. Öneri ve çözümler hakkında karşılıklı istişarelerde bulunuldu. İlgili makamlara talepler, öneriler resmi yazılar aracılığıyla iletildi.

ESBİS KAYITLARINA GÖRE İŞYERLERİNİN GÜNCEL DURUMU
Birliğimizde bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Müdürlüğü tarafından esnaf ve sanatkarlarımızın kayıtları güncel olarak tutulmakta ve takip edilmektedir.

-2018 yılında açılan iş yeri sayısı 3696, kapanan işyeri sayısı 1466’dır.

-2019 yılında ise açılan iş yeri sayısı 3765, kapanan iş yeri sayısı 1387’dir.

-2020 yılında ise açılan iş yeri sayısı 4906, kapanan iş yeri sayısı 1158 olmuştur.

-Koronavirüs salgını 1'nci dalga sürecinde faaliyetleri durdurulan ve kısıtlanan toplam 11 bin 488 esnaf ve sanatkâr bulunmaktadır.

-Koronavirüs salgını 2'nci dalga sürecinde faaliyetleri durdurulan ve kısıtlanan toplam 7 bin 903 esnaf ve sanatkâr bulunmaktadır.

2021 BEKLENTİLERİ
Temsil ettiğim esnaf ve sanatkâr kesimimiz için 2021 yılına dair büyük umutlar besliyoruz.

Çin’in Wuhan kentinde başlayarak kısa sürede tüm Dünya’yı etkisi altına alan Covid-19 salgınının Mart 2020 tarihinden itibaren Türkiye’de etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte hükümet tarafından alınan tedbirler ve önlemler nedeniyle birçok kesim gibi küçük esnaf ve sanatkar kesiminin de işyerleri kapatılmış, faaliyetleri kısıtlanmış ve ekonomik ve sosyal açıdan büyük sıkıntıya düşmüşlerdir.

2021 yılında Covid 19 salgınının bitmesi, insanların sağlığına kavuşması ve bu salgının oluşturduğu yaraların ve zararların esnaf ve sanatkarlar kesimi açısından giderilmesine yönelik gerekli tedbirlerin alınması en önemli beklentimizdir. Bu kapsamda 2020 yılında esnaf ve sanatkarlarımızı temsilen oda başkanlarımız ile toplantılar gerçekleştirerek esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarına dair istişarelerimizi, çözüm önerilerimizi, talepleri ilgili resmi kuruluşlara ilettik, 2021de de esnaf ve sanatkarlarımızın her alanda sesi olmaya devam edeceğiz.

Covid-19 salgının bize öğretmiş olduğu dezavantajların yanında bazı olumlu yönleri de bulunmaktadır. E-Ticaretin önemi ortaya çıkmıştır. Uzaktan eğitimin ve teknolojinin imkanlarını kullanarak birçok şeyi başarabilmenin hayatımıza girdiği görülmüştür.

Esnaf ve sanatkarlarımızı da e-ticaret gibi online işlemler konusunda bilgilendirmeli bilinçlendirmeli ve kendilerini bu yönde geliştirmeyi sağlamak beklentilerimiz arasındadır. Hizmet içi eğitimler ve meslek eğitimleri 2021 yılında da devam edecektir.

Artık eski normale dönmek mümkün olmayacağı görülmekte. Yeni normal ile birlikte yeni alışkanlıkların ortaya çıktığını gördük. Buna yönelik esnaf ve sanatkar kesimi olarak buna uyum sağlamalı. İlerde oluşabilecek Covid-19 salgını benzeri felaketlerde hazırlıklı olmak 2021’de çok önemlidir.

Bu beklentilerimizin gerçekleşmesi için Birliğimiz ve Birliğimize bağlı Meslek Odası Başkanlarımızla birlikte müşterek karar vericilerimiz ile çözüm odaklı işbirliği içinde olacağımızın bilinmesini istiyoruz.

2021 yılının Ülkemiz, Milletimiz ve temsil ettiğim esnaf ve sanatkâr kesimimize sağlık, barış ve huzur içinde, hayırlı ve bereketli bir yıl olmasını temenni ederim.