İlçe, mimari özelikleri başta olmak üzere, tarihi yapı varlıklarıyla dikkat çekiyor. Kocaali’nin köylerinde birçok farklı kültürlerim yaşadığı biliniyor. 5 farklı kültürün yaşadığı ilçede adeta tarihin süzgecinden damıtılarak günümüze kadar ulaşan kültürel zenginliği gösteren yöresel mimarinin farklı örneklerini görmek mümkün.

BÖLGEDE YAĞAN KAR, YÖRE MİMARİSİNİ FAKLI BİR GÜZELİKLE YANSITTI
Bölgeye 1877-1878 yıllarında yoğunlukla göcen Hemşinliler, diğer kültürel halklar gibi bölgeye, günümüzde yaşatmaya çalıştıkları gelenek görenekleri ile pozitif katkı sunuyorlar. Ana dilleri, gündelik yaşamlarında, dini, resmi ve düğün gibi özel günlerinde, bölgenin ve yaşadıkları toplumun kültürel renklerinden olan Hemşinlilerin kültürlerini yansıtan yöresel mimarinin istisna örnekleri, yağan karla birlikte Kocaali İlçesi, Açmabaşı mahallesinde farklı bir görsellik sunuyor.



BU TÜR YAPILARA SAHİP ÇIKALIM
Kocaali Açmabaşı Mahallesi'nde yaklaşık 120 yıl önce atalarının yapmış olduğu ev için kaygılarını dile getiren Cavit Turgut,"Bu yapılar bizim, yaşadığımız toplumun, dolaysıyla ülkemizin adeta kültürel kimliğidir. Bu kimlikte geçmişin izleri, geleceğin gözleri vardır. Günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış, tamamen ağaçtan yapılmış bu yapıları geleceğe taşımak hepimizin görevi. Bölgede el emeği, alın teriyle birlikte yoğrulmuş ve sevgiyle inşa edilen yapıların geleceği belirsiz. Atalarımın yaptığı ve 120 yaşında olduğunu düşündüğümüz yapımızın bulunduğu alan Melen baraj bölgesinde kalıyor. Yani geleceği belirsiz. Atanmış ve Seçilmiş yöneticilere çağrımdır. Bu tür yapıları koruma altına alın. Gerekiyorsa uzmanlar eşliğinde tarihi yapılar, ilçede belirlenen başka bir bölgeye taşınması için yetkililer harekete geçilmeli."dedi.