Muharrem ayının Müslümanlar için önemine işaret eden Kaya, Muharrem, Zilkade, Zilhicce ve Recep aylarının Kur’an’da zikredildiğini ve bu aylarda savaşmanın yasaklandığını belirterek, yasaklı olan bu aylarda yapılan ibadetlerin Allah katında makbul olduğuna işaret ederek şöyle dedi:

“20 Ağustos Perşembe günü Hicri 1442. Yılına giriyoruz. Yani Müslümanlar için makbul ve hayırlı olan yılbaşına bu günde inşallah kavuşmuş olacağız. Aynı zamanda Muharrem ayının da birinci günü olmasının İslam âleminde uyandırdığı heyecanın sözle anlatılması mümkün değildir.

Muharrem ayıyla ilgili olarak Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam, "Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki Allah o günde bir kavmin tevbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir" buyurmuştur. Resulü Ekrem’in sözlerinden Muharrem ayının Allah’ın ayı olduğunu anlıyoruz ki bu sözler Muharrem ayının Müslümanlar için ne kadar anlamlı ve önemli olduğuna işaret ediyor.  Yine Tirmizî'den nakledilen bir hadiste Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Âşura Gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum." Peygamber Efendimizin buyurduğu, "Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur" hadis-i şerifinden Muharrem ayında tutulan orucun ne kadar faziletli olduğunu anlıyoruz. Muharrem ayının Hicri yılın birinci günü olmasının temelinde de bu fazilet ve hayır vardır.

Muharrem ayında ibadetlerimizi artırarak, Allah’ı bolca zikrederek geçireceğimiz günler kurtuluşumuza vesile, günahlarımızdan arınmaya ise keffaret olacaktır ki bunu İslam âlimleri zikretmektedir. Muharrem ayı boyunca bol bol dua ediniz. Edeceğimiz dualarımızda Allah’u Teâlaya hamd edilmesi önemlidir. Hz. Peygamber Efendimize, ashabına ve ehl-i beytine salat ve selam getirilerek dualarımızda anmamız, bu ayın özüne uygun düşecektir. Peygamber Efendimizin de buyurduğu gibi “Ayların efendisi Muharrem…” gününde ibadetlerimizi, zikirlerimizi ve dualarımızı artıralım. İslam âleminin kurtuluşu için bol bol dua edelim. Müslümanların iki cihanda da yüzlerinin gülmesine vesile olması için bu mübarek ayı iyi değerlendirelim.

Dini günler ve geceler İslam âlemi için hayırlı ve bereketli aylardır. Bu günlerin anlamı ve önemine binaen yapılacak her türlü güzel işler Allah katında karşılığını bulacaktır. Muharrem ayında ve gecelerinde akrabalarınızın, komşularınızın, dostlarınızın, arkadaşlarınızın yeni yılını tebrik ediniz. Dargınlıkların, kırgınlıkların, küslüklerin giderilmesi için çalışınız. Kur’an’da geçen dört yasaklı aylardan biri olan Muharrem ayında Allah’ın emir ve yasaklarına uyunuz. Kötülüklerden kaçınınız; Allah’ın yaratmış olduğu tüm canlı varlıklara karşı merhametli olunuz. Nimetlere şükredip, günahlarınız için tövbe ediniz.

Bu çerçevede Diyanet Hak ve Adalet Sen olarak; başta ülkemiz olmak üzere, Müslümanların yaşadığı coğrafyadaki tüm din kardeşlerimizin Hicri 1442. yılbaşını kutluyorum. Muharrem ayının tüm Müslümanlara hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum. Yüce Rabbim, bu mübarek ayın yüzü suyu hürmetine birliğimizi, dirliğimizi, kalbimizdeki İslam şiarını daim eylesin.”