Bu bağlamda SATSO Ali Coşkun Konferans Salonunda Devlet Tiyatrosu Sanatçısı, Davranış Bilimleri ve İletişim Uzmanı Adnan Erbaş’ın sunumuyla “ Mağazada, Satışta, Hizmette, İş Hayatında Etkili İletişim Semineri” gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen seminere, SATSO Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi Başkanları ve Üyeleri, Komisyon Başkanları ve üyeleri, Kadın Girişimciler Kurulu Başkan ve üyeleri, ile firma temsilcileri iştirak etti.

Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen seminerde konuşan Adnan Erbaş; bir çalışanın hem kendi, hem de temsil ettiği kurum açısından imajının nasıl olması gerektiği, günümüz müşteri profilinin belirgin özellikleri, satış ve hizmet sırasında dikkat edilmesi gerekenler gibi birçok konuda dinleyicileri bilgilendiren şunları dile getirdi; “ Çağımızda diploma bile artık yetersiz kalıyor ve sizleri öncelikle iletişim becerileriniz ön plana çıkarıyor. Yaptığınız iş ve bulunduğunuz sektörde görünüşünüz, davranışınız ve iletişiminiz kurumunuzun imajını belirler. Sizden istenilen kurumsal imaja giremeyecekseniz o kurumlarda çalışmamanız gerekiyor. Sektörde kendimizi idare edebilmek için; kas becerilerine, mekansal farkındalığa, organizasyonel yapıya, sağlıklı yaşam şekillerine, zaman yönetimine ve davranış kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. “Merhaba, iyi günler, lütfen, rica ederim, teşekkür ederim ve günaydın”, bu kelimeleri hayatımıza yerleştirmeliyiz. Bir personel çalıştığı kurumun değerini bilmeli ve bu değere göre davranışlarını belirlemelidir. Özellikle iş hayatınızda başkalarını hizmet verdiğinizi unutmamalısınız.

Satış ve hizmet matematik değildir ve formülü olamaz çünkü müşteriler birbirinden farklıdır. Kendi çocuğunuza bile standart davranamıyorken, müşterileriniz için de öyle bir beklentiye girmemelisiniz. Müşterimizi tanımalı ve anlamalıyız. En önemlisi de ne istediğini ve neye önem verdiğini tespit edip, teknolojiyi de kullanarak sunmalıyız. Günümüz müşterisi bekletilmeye tahammül edemiyor ve eş zamanlı olarak talebinin hemen karşılanmasını istiyor ki artık hizmet sektöründe ‘’bekletmek’’ diye bir kavram da yok. ”

Sunumunun devamında beden dilinin ve davranışların günümüz müşterisi üzerindeki etkisine de değinen Adnan Erbaş, “Hizmet, müşterilerin sorunlarına çözüm yoludur. Hizmet konusunda ilk olarak “Ben nasıl iletişim kurarım?” diye düşünün İletişiminizin ilk dakikasına dikkat edin. Çünkü pek çok karar ilk izlenimde verilir. Ürün hakkında bilgisi olmayan, bilgilerini aşağılayarak sergileyen ve müşteriye umursamaz olan çalışanlar, müşteriye itici gelen davranışlardır. Ne söylediğinizden çok nasıl söylediğiniz önemlidir. Beden dilindeki en küçük detaylara dikkat etmek bile müşterinizin siz ve kurumunuz hakkında olumlu görüşüne fayda sağlayabilmektedir.” dedi.

Katılımın oldukça yoğun olduğu seminer, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.