PANİK HAVASI İŞLERİMİZİ DURDURDU

Pandeminin başlangıç döneminde erken kapanma kararı dahi aldıklarını söyleyen Sakarya Sarraf Kuyumcu ve Mücevherciler Derneği Başkanı Serkan Serbes, "Pandemi şu an da senesini doldurdu. İlk pandemi başladığında insanlarda bugünkü pandemi tecrübesi, korona tecrübesi yoktu. Bunun verdiği bir panik havası vardı. Bu panik havası işlerimizi çok durdurdu. Çalışma saatlerimizi engelledi. Biz kuyumcular derneği olarak o dönemde erken kapanma kararları dahi aldık. En başta haftada 2 gün çalıştığımız günler oldu, bu hastalığın yayılmaması için." dedi.

İNSANLAR PANDEMİYLE YAŞAMAYI ÖĞRENDİ

İnsanların artık pandemiyle yaşamaya alıştığını ve bununla birlikte işlerinin de ilk başladığı döneme istinaden daha iyi gittiğini söyleyen Serbes, " Tabii insanlar en başta çok korktukları için yanına dahi ulaşmadıkları şeylere üzerinden bir sene geçtikten sonra yıktılar. Bununla yaşamayı da daha ziyadesiyle öğrendik. Hal böyle olunca tabi işler ilk başladığı döneme istinaden daha faydalı, daha verimli ve daha güzel gitmeye başladı. Pandemi döneminde işler başlarda kötüydü sonradan oturdu. Bu şekilde. Biz şimdi Sakarya kuyumcuları olarak işimize ilk başlara rağmen daha iyi bir şekilde görebiliyoruz, yön verebiliyoruz." dedi.

ALIŞI YÜKSELTİYOR, SATIŞI DÜŞÜRÜYOR

Altın fiyatlarının arz ve talebe göre yükseldiğini söyleyen Serbes, " Çok yükselince talep kötü, düşünce de demek ki birileri altın satıyor ki bu düşüyor. Yani altının alışı yükseltiyor, satışı düşürüyor. Kıyıda kenarda birikimi olup da bunu ticaretinde kullanmayan bazı altın üzerine birikim yapanlarda tabi bu mutlulukla karşılanıyor. Neden çünkü altın hep çıktı. Çıkışların arasında küçük inişler yaşadı ama sonunda hep toparladı." dedi.

DÜNYA EKONOMİLERİNİN DE ETKİSİ VAR

Altının iniş-çıkışlarında global etkisinin de olduğunu söyleyen Serbes, " Altının oynamasında. Dünya ekonomilerinin etkisi var. Yalnız Türkiye’de hem kayıt içi hem de kayıt dışı ekonominin kontrol mekanizmaları zayıf. Türkiye’de birden bire bir yerden para çıkıyor, piyasaya giriyor ve o uluslararası  borsaya rağmen Türkiye’deki doları iç talepten dolayı daha yüksek kılabiliyor. Böyle hadiselerde çok olmamakla beraber yaşadık. Yani altın iner, çıkar. Bu doğasında olan bir şey. Tüketici de bunu biliyor ve fazlasıyla öğrendi." dedi.
 
HEPSİ KÂR EDİYOR

Altın satışında halkın geçmişten beri işçiliksiz bilezik tercih ettiğini söyleyen Serbes, " İşçiliksiz bilezikten hemen sonra külçe altın tercih ediliyor. Külçe altın 4-5 senedir çok rövanşta. Yani rafine edilmiş, ayarı tamamlanmış sizin paranıza hitap eden altının karşılığı 24 ayar olarak. Bilezikten sonra 24 ayar geliyor daha sonrasında da sarrafiye darphanenin bastığı altınlar var, rafine altınlarından ziyade o altınlara da genel bir alışkanlık var. Mesela kimisi var ata lira alıyor, kimisi var hamit lira alıyor. Yalnız kümülatif baktığınızda hadiseye bunlar 24 ayar altına göre hesaplandığı için hepsi sonuçta kâr ediyor." dedi.

ALTININ DOĞASINDA OLAN BİR ŞEY

Altının çok inip çıkmasının doğasında olan bir şey olduğunu bunun piyasa da paranın hareket ettiğini gösterdiğini söyleyen Serbes, "Şimdi şöyle altının hesaplanma şekli var. Türkiye de bir formülü var bunun. Altın Amerika’nın dolar parası üzerinden açıklanır. Petrol fiyatları gibi. Bu ortak alınmış, uluslararası bir karardır. Haliyle ağırlık birimi de onstur. Rakamlar İngiltere'den açıklanır. Bir ons 31,1 gramdır. Şimdi mesela şöyle yapalım. Şu an da ons 1.773 dolar. Altının eğer Türkiye'de dolara çok talep olursa suni olarak uluslararası borsadan ziyade iç piyasada dolar fiyatı şişiyor, talepten dolayı. Bu taleple şişmiş fiyatı biz onsu 31,1 e bölüp bu fiyatla çarptığımızda o zaman fiyatımız yüksek çıkıyor. Uluslararası fiyata göre. Bu yüzden altının çok inmesi çıkması doğasında olan bir şey bu da piyasa da paranın hareket ettiğini gösteren iyi bir emaredir. En net okunan emaredir. Bundan herkes kendi payına bir şey çıkartıyor." dedi.

DEĞİŞİMİ YANSITANA KADAR FİYAT DEĞİŞİYORDU

Altının ilk tırmanmaya başladığında, 2019'daki tırmanışta çok büyük bir kararsızlığın hakim olduğunu söyleyen Serbes, "Türkiye üzerinden çektikleri aslında ekonomik mana da bir operasyondu. Bu operasyonu da baktık ki çok spekülatif ve kümülatif hareketler var ekran kapattık. Çünkü biz değişimleri yakalayamıyorduk. Değişimi ekrana yansıtana kadar fiyat değişiyordu. Bu yüzden müşterinin o an ki talebini İstanbul'la anında canlı bağlantı kurarak, müşteriyle de butik çalışarak hallettik.  Ama İstanbul'un belli bir saat aralığında hiç satmama ve almama durumu da oldu. Onlarda önünü görmek istedi, ne olduğunu anlamak istedi. Çünkü orada vereceğiniz yanlış bir karar sizi ciddi bir kayba uğratabilirdi. O yüzden herkes bir el frenini çekti yani. O süreci de tedbirli giderek, adım adım giderek yönettik. Tamam, satmak hakkın, benim de satmam lazım bunu ama orta da bir kararsızlık varsa önce o kararsızlığın bir netleşmesi lazım. Yani bilgisayar ekranından çok canlı fiyat daha çabuk değişti. Biz ekranları yetiştiremediğimizden dolayı kapattık. Manipülasyonu engellemek için." dedi.