İçişleri Bakanlığının yeni yip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında yayınladığı genelgeler çerçevesinde denetimlerini sıklaştıran Jandarma ekipleri bu güne kadar yapmış olduğu denetimler neticesinde;

993 iş yerini kapatılmış,

65 yaş üstü sokağa çıkma yasağına uymayan 26 şahsa,

20 yaş altı sokağa çıkma yasağına uymayan 8 şahsa,

Yolcu taşıma kapasitesi kararına uymayan 13 ticari/özel araç sahibine,

Sosyal mesafe kuralına uymayan 23 şahsa,

Kapatılmasına karar verilen iş yeri yasağına uymayan 7 iş yeri sahibine,

Balık tutma yasağına uymayan 1 şahsa,

Piknik yapma yasağına uymayan 1 şahsa,

İzinsiz şehirlerarası yolculuğa çıkan 1 şahsa olmak üzere 80 şahsa Kabahatler Kanunu 32. Maddesi uyarınca 31.752 TL. İdari yaptırım uygulanmıştır.

Ayrıca;

Kapatılmasına karar verilen 3 kahvehane içerisinde oyun oynandığı tespit edilerek işletme sahipleri ile birlikte toplam 16 şahsa Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. Maddesi uyarınca 50.400 TL. İdari para cezası, kapatılmasına karar verilen 1 kahvehane içerisinde bulunan işletme sahibi ile birlikte toplam 3 şahsa Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. Maddesi uyarınca 9.450 TL. İdari para cezası uygulanmış, ayrıca şahıslar hakkında TSK 195 kapsamında adli işlem başlatılmıştır.

Sosyal mesafe kuralına uymadığı için müdahalede bulunulan 1 şahıs hakkında Kolluk Kuvvetlerine Direnme Suçu ve TCK 195 kapsamında iki ayrı suçtan adli işlem başlatılmıştır.

Jandarma kendisine ait sorumluluk bölgesinde toplu taşıma araçlarında yolcu sayısının yarıya indirilmesi ve güvenli mesafede oturması, ateşlerinin olup olmadığı konularına baktıklarını bunun yanında son çıkan kararla birlikte il sınırlarını altı ayrı noktada kontrol ettiklerini duyurdu.

Jandarmadan yapılan açıklamada; yaptığımız her denetim, ülkemizin hızla normalleşmesi için ve toplum sağlığının tehlikeye düşürülmemesi içindir. Denetimlerimize İçişleri Bakanlığının almış olduğu kararlar çerçevesinde aralıksız devam edileceği bildirilmiştir.