Toplantının Divan Kurulu’nu SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Zehra Dirim, Başkan Yardımcıları Dilek Özel ile Makbule Sözduyar ve SATSO Genel Sekreter Yardımcısı Mümin Haşil oluşturdu.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, SATSO faaliyetleri ve girişimciliğin önemi konularında gerçekleştirdiği konuşmasında şunları dile getirdi: “Dünya son üç ayda hızlı bir değişim girdabına girdi. Bu süreçten güçlü çıkacak olanlar, iş fikri olan yenilikleri takip eden ve üretenler olacaktır. Bu noktada kılavuz olmak bizlerin önceliği olmalıdır. Kadın girişimciler potansiyelinin her yönden geliştirilmesi ve donanımlı hale getirilmesi amacıyla bir yön belirlemek ve farkındalık sağlamak her zamankinden daha önemli bir noktaya gelmiştir.

Kadınlarımıza girişimci olma ruhunu benimsetmeliyiz. Bu yeni düzende artık “ben yapamam” algısına yer yok. Herkes mutlaka bir şeyi çok iyi yapıyordur ve o çok iyi yaptığı işlerde kadınlarımıza destek olmak öncülük etmek zorunluluğumuzdur. Pandemi sürecinden önce gerçekleştirdiğimiz “Geleceği Yazan Kadınlar Projesi” elde ettiğimiz başarı anlatılanlara çok güzel bir örnektir. Çağın gerekliliği haline gelen dijitalleşme konusunda SATSO olarak projemizle Türkiye’de örnek olan iller arasında yer aldık. Bu gücümüzü bundan sonraki süreçte de artırarak devam ettireceğimizi umuyorum.

Hepimiz sahalara inerek üyelerimize, girişimci adaylarımıza dokunmalı, onlara önlerine çıkacak engelleri aşmalarında müdahil olmalı, ihtiyaçlarını tespit etmeli ve destek olmalıyız. Unutmayalım ki güçlü kadın güçlü ekonomi demektir. Yeni düzeni doğru okuyarak bu doğrultuda yol haritamızı güncelleyelim. Tecrübe edilmemiş bir süreçten çıkarken, ekonomik fırsatları yakalamış, güçlü, yeni teknolojilere hakim, üretken bir kadın topluluğunun katkılarına şehrimizin ve özellikle ülkemizin çok ihtiyacı var. Bizler Sakarya Ticaret Ve Sanayi Odası yönetim kurulu olarak her zaman kadınlarımıza destek için yanlarında olacağız.” ifadelerini kullandı.

Toplantının İcra Komitesinin Proje ve Faaliyetleri Hakkında Bilgilendirme bölümünde konuşan TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Zehra Dirim, icra komitesinin çalışmalarını planlarını ve kadınları girişimciliğe yönlendirecek projeleri hakkında bilgiler verdi. Başkan Dirim şunları dile getirdi; “Girişimcilik herkesin yapmadığı bir işi yapabilme marifetidir ve her kadın bir girişimcidir. Kadınları girişimci olmaya iteleyen şey içlerindeki cesaret ve mücadele ruhudur. Önemli olan risk alıp risklerden korkmamaktır.

Son yıllarda kadınların çalışma hayatına daha çok dahil olması varlıklarını hissettirmeleri gelişen ekonomiler için büyük önem arz etmektedir. Kadınlar doğru destekleri aldıkları takdirde erkek egemen iş hayatında rahatlıkla isimlerinden söz ettirebilirler. Biz SATSO Kadın Girişimciler Kurulu olarak ilimizde bulunan kadın iş gücünü istihdama çevirerek yeni iş kolları oluşturmak ve kadınlarımızı girişimcilik kültürüne adapte etmek istiyoruz. Kadınlara kişisel gelişim yollarını öğreterek kariyerlerini geliştirme fırsatları yaratma amacımız olmakla birlikte girişimcilik becerilerini geliştirmek isteyen kadınlara bunu nasıl yapacaklarını öğrenmeleri için yol göstermek de önceliğimizdir.

2015 yılında bu yola çıkarken ilk önceliğimiz Sakaryalı kadınların girişimcilik alanlarının tespitiydi. Bunun için Sakarya Üniversitesi ile birlikte bir anket çalışması yaptık. Bu anketin sonucu olarak kadınlarımızın güzellik ve yemek sektörlerinde öne çıktığını öğrendik. Bu çalışmanın ardından kadınlarımıza kariyer planlaması ve kendi markalarını yaratmak için nasıl bir yol izlenmeleri gerektiğine dair bir çalıştay gerçekleştirdik.

Her kadının içinde bulunan girişimci ruh bizi yaptığımız işlerin topluma ne kadar faydalı olduğuna inandırdı. Bu gezilerden sonra Sakarya’daki kadınların elinden tutabileceğimiz bir yer arayışına girdik. Şu an projemiz Geyve Yöresel Ürünler Merkezi adı ve GEYVA markası ile hizmet etmektedir. 40 kadın çalışanı ile yöresel ürünlerden oluşan kahvaltı salonu, satış reyonları ve üretim alanlarıyla hizmet vermektedir.

TOBB ve Turkcell iş birliğiyle kadınlara yazılım konusunda eğitim veren ‘’Geleceği Yazan Kadınlar’’ projemizi hayata geçirdik. Eğitim sonunda proje hazırlayan genç kızlarımızdan ikisi Türkiye finalinde ilk ona girdi. Birisi ise üçüncülük kazandı. 5 yıldır edindiğimiz tecrübelerle geldiğimiz bu noktada en çok arzu ettiğimiz Kadın Kooperatifi kurma aşamasındayız. Kadın üretim kooperatifi kurmak ve bunu Türkiye çapında örnek olacak şekilde hayata geçirmek istiyoruz. Kadınların iş hayatında daha ön planda olduğu bir Sakarya hayalimiz var. Biz inanıyoruz ki dünyayı değiştiren yine bir kadın gücü olacaktır. Bu yolda bize destek olan SATSO yönetim kuruluna ve bugün aramızda olduğunuz için size de çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

İcra Komitesi Başkanı Dirim’den sonra söz alan kurul üyeleri kadınların kurulacak kooperatif ile bir araya getirilerek girişimcilik tecrübelerinin daha verimli kullanılabileceğinin altını çizdiler.

Toplantıya Hendek ilçesinde kendi imkanlarıyla yerel olarak peynir üreticiliği yapan kadınlar da misafir edildi. Üretim bilgileri, ihtiyaçları, önerileri ve görüşleri hakkında bilgiler paylaşıldı. Kurulacak kadın kooperatifi ile üretim yapan kadınların bir araya gelerek bir marka oluşturması, girişimci kadınların birlikte olduğunda çok daha güzel işler başarabileceğinin altını çizdiler.