POZİTİF AYRIMCILIK

AK Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Akyazı Ziraat Odası toplantı salonunda kadın çiftçilere seslendi. Tarımda kadın faktörüne değinen Atabek, destek programlarında kadına karşı pozitif ayrımcılık yapıldığının altını çizdi.  Atabek, "Değerli kardeşlerim kadın elinin değdiği her işin bereketlendiğini ve güzelleştiğini düşünüyorum, tarım gibi ülkemizin kritik konularından birinde, kadın duyarlılığına ve çalışkanlığına çok ihtiyacımız var. Türk kadını fedakârdır, yaptığı işe tüm yüreğini verir, onu besler ve büyütür. Vatanımız için, toprağımız için, evlatlarımız ve gelecek nesiller için bu adanmışlığa ihtiyacımız var. Anadolu toprakları eşsiz bir kıymete, berekete ve şifa verici özelliğe sahip. Bu toprakların, kadın çiftçilerimizin özverili elleriyle işlenmesi mutlaka millî tarım politikalarına katma değer sağlayacaktır" dedi.

ÇOK ÖNEMLİ İŞLEVLER

Atabek, "Toprak ananın bereketi, analarımızın eliyle katmerlenmekte, bereketine bereket katmaktadır. Kadınlar olmasa, biz kendimize tarım ülkesiyiz diyebilirmiydik, yahut kadınlar üretmese şehirli aç kalmaz mıydı mesela, Evet, işte biz bugün tarım diyorsak, hayvancılık diyorsak, gıda diyorsak; bunların kadın elinden çıktığını da biliyoruz demektir. Kadınlarımıza, tarladan sofraya, çiftlikten çatala kadar, Tarımsal üretimin her aşamasında, çok önemli işlevler yüklenmektedir. Çiftçilik yapan bir ailede erkeğin çiftçilik kaydının bulunması, kadının bu sektörde perde arkasında kalmasına, erkeğin de sahnede bulunmasına neden olmuştur. Fakat bu durum, Kadın çiftçilerimizin bu lokomotifin en temel makinisti olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Dolayısıyla, toprağımızın ve kadınlarımızın bereketini bütünleştirip tarıma yansıttığımız an, üretimde hep bir adım önde olacağız. Kadınların çabasının, sadece tarımsal faaliyetleri değil, ekonomiyi ve turizmi de güçlendirdiği gerçeğini unutmamalıyız" dedi.

KRİTER PUANLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde; kadınları önemseyen bir hükümet ve kadınlara pozitif ayrımcılık yapan bir İktidar olduklarını belirten Atabek, "Tarım ve Orman Bakanlığımız aracılığı ile Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programına başvuran kadın girişimciler için değerlendirme kriter puanlamasında pozitif ayrımcılık yapıyoruz. İkinci olarak, Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Programında kadın istihdamı konusunda pozitif ayrımcılık yaptık ve başvuran kardeşlerimize ek puan verdik. 2016 - 2017 – 2018 yıllarında Sakarya’mızda destekleme alan üretici sayısı 489’dur. Bunun %55’i yani 267 kişisi kadınlarımızdan oluşuyor. Yine Akyazı’mızda 70 kişi faydalanmış ve bunun %65’i yani 46 kişisi kadınlarımızdan oluşmuştur. Bununla birlikte, Tarımsal Amaçlı Kooperatif Projelerinde de, Tarım ve Orman Bakanlığı, 18 adet tarımsal amaçlı kadın kooperatifine farklı konularda, toplam 15 milyon Lira kredi kullandırıldı." ifadelerini kullandı.

TARIMDA İSTİHDAM

Atabek son olarak, "Tarımdaki istihdamın yarıya yakınını kadınlarımız oluşturuyor diyoruz ya; sanılmasın ki diğer yarısı tamamen tarımdan uzak... Tarıma ilgi duymayan tek bir kadın bulamazsınız. Şehirdeki kadınlarımız da saksılarında domates, biber ve çeşit çeşit bitki yetiştirerek tarımla olan bağlarını hiçbir zaman koparmadılar. İnanın sadece, sizin tarıma olan ilginizi canlı tutmakla bile, tarımı çok daha fazla geliştirebiliriz. Tarlada, bağda, bahçede, ahırda, ağılda ve hatta şehirdeki apartmanların balkonuna ve pencere önlerine kurulmuş saksılarda sevginize, ilginize, şefkatinize, fedakarlığınıza, basiretinize, bereketinize, emeğinize, inceliğinize daima ihtiyacımız var. Türk kadını fedakârdır, yaptığı işe yüreğini verir. İşte bunun için, bizim tarımda da artan bir kadın duyarlılığına ve kadın girişimciliğine ihtiyacımız var. Şunu iyi biliyorum ki her kadınımızın bir hikâyesi vardır. Fakat bizim kadınlarımızın, bir güne sığdırılacak hikâyeleri yoktur. Çünkü bizim kadınlarımız yazsalar yazsalar destan yazarlar" dedi. Atabek, kadın çiftçilerle yaptığı toplantı sonrası Akyazı Belediye’sine giderek burada İlçe başkanı Mesut Ekrem ve belediye başkanı Bilal Soykan’ı da ziyaret ettikten sonra Akyazı’dan ayrıldı.