Göreve geldiği günden beri ilginç kararlarıyla gündem oluşturan Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, bu kez farklı bir uygulamaya imza attı. Belediye Yazı İşleri Müdürlüğü geçtiğimiz hafta bazı çalışanlara gönderdiği yazıyla İcra Müdürlüğü’nün borçlarına karşılık kuruma haciz müzekkeresi gönderildiği hatırlatılarak bu müzekkerelerin belediye Mali Hizmetler Müdürlüğü ile Hukuk İşleri Müdürlüğü’nün iş yükünü ciddi derecede artırdığı iddia edildi.

İŞ VERİMİ DÜŞÜYOR

Uyarı yazısında böylesine borç yükü altında olan çalışanların işe olan yoğunlaşmalarının da düştüğü ve bu durumun idarece açık bir şekilde gözlemlendiği hatırlatıldı. Yazıda “Dürüstlük kuralları içerisinde kanunların tarafınıza yüklediği ödevi yerine getiremeyeceğiniz ve hata payınızın yüksek olduğu idaremizce açık olarak anlaşılmıştır” ibaresine yer verildi.

6 AY SÜRE TANINDI

Uyarı yazısının son bölümünde çalışanlara 6 ay içerisin haklarındaki icra dosyalarına olan borçlarını ödemeleri, aksi takdirde iş sözleşmelerinin feshedileceği ihtarı yapıldı. İhtarnamede Yargıtay’ın bu konuda vermiş kararlar bulunduğu hatırlatması yapıldı.

HUKUKÇU GÖRÜŞÜ

Hukukçular, 4857 sayılı İş Kanununda işverenin, işçileri hangi nedenlerle ve hangi maddeye dayanarak iş akdini feshedeceğini genel kavramlarla belirtildiğine dikkat çekiyor ve “Bu nedenle uygulamada yaşanan bir takım olayların karşılığı, İş Kanununda yer almaz iken boşluğu Yargıtay’ın vermiş olduğu ilke kararları ile bu boşluk dolduruluyor” görüşünde.

BİR YARGITAY KARARI

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise 2 Şubat 2009 tarihinde verdiği bir kararında ücrete haciz konulmasının kural olarak fesih nedeni olamayacağına hükmetmiş. Kararda işçinin ücretine sık sık haciz geliyor ve bu durum muhasebe veya hukuk servisinde önemli zaman kaybına neden oluyorsa ve işyerini olumsuz yönde etkiliyorsa o takdirde işveren geçerli fesih yapabilir” denilmiş. Kararda “Fesih için, işveren açısından iş ilişkisinin devamının beklenemez bir duruma gelip gelmediği önemlidir. Ancak bunun için işçiye önceden ihtar çekilmesi yerinde olacaktır” denilmiş.