Deprem Duyarlılığı Paneli

Yenikent Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği tarafından Yenikent Sosyal Tesislerinde “Deprem Duyarlılığı” için panel gerçekleştirildi. Panele Vali Ahmet Hamdi Nayir, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Erhan Sağlam, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, daire müdürleri, 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik, Yenikent Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Fikri Arslan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Deprem Bilincimiz Açık Olmalı

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Dernek Başkanı Fikri Arslan, Yenikent Bölgesi’nde yaşayan vatandaşların depremi çok iyi bildiklerini aktararak, “Depremin acısını yaşamış bölge sakinleri olarak duyarlılığa dikkat çekmek istedik. Deprem bilincimiz her daim açık olmalı.” şeklinde konuştu.

Adapazarı’nın Röntgeni Çekildi, Çalışma Başladı

Panelde konuşan Başkan Mutlu Işıksu, 17 Ağustos 1999 depreminin yıkıcı etkileri ve acı hatıraları olduğunu, depreme hazır bir Adapazarı konusunda önemli çalışmaları hayata geçirmek istediklerini aktardığı konuşmasında, kentsel dönüşüme dikkat çekti, birlik ve beraberliğin önemine değindi. Başkan Işıksu, “17 Ağustos 1999 depremini yaşadık. Hepimiz için yıkıcı etkileri oldu. Kimimiz ailesini, kimimiz dostlarını kaybetti. Bu zamanları tekrar yaşamamak için Adapazarı Belediyesi olarak kentsel dönüşümü hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Strateji Belgemizi hazırladık ve çalışmalara başladık. Adapazarı’mızın röntgenini çektik, mahalle mahalle ne durumda olduğumuzu kontrol ettik ve bazı alanları belirleyerek çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kentsel dönüşümü hep birlikte hayata geçireceğimize, başarılı örnekleri uygulayacağımıza yürekten inanıyoruz.” diye konuştu.

Deprem Öncesi Hazırlığın Önemi

Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir ise yaptığı konuşmada, depremin ele alındığı programların önemine dikkat çekti. Nayir, “Deprem dâhil çeşitli afetlerin yaşanabileceği bir coğrafyada bulunduğumuz için bunlara karşı alınması gereken tedbirleri görüşme ve farkındalık oluşturma konularında daha fazla bir araya gelmeye ihtiyacımız var. Afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasına dair alınması gereken tedbirler olduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz. Devlet olarak afet sırasına ve afet sonrasına daha fazla hazır olduğumuz konusunda hemfikiriz. Ancak mevcut evlerimizin, mevcut binalarımızın güvenli olup olmadığı, ev içerisinde sabitlenmesi gereken eşyaların neler olduğu ve deprem çantasının hazır olup olmadığı konularında eksikliğimiz bulunuyor. Herkesin kendi ön hazırlığını yapmasını, kendi evinin güvenliğini gözden geçirmesini, gerekiyorsa kentsel dönüşüm kapsamında veya ferdi olarak evini daha da güvenli hale getirmek için devlet yardımlarından istifade etmesini istiyoruz. Depreme daha hazırlıklı olup can ve mal kaybını en aza indirgemek için çalışmalar yapmalıyız. Bu konuda merkezi yönetime düşen görevler olduğu gibi, yerel yönetimlere, üniversitelerimize ve elbette sivil toplum kuruluşlarımıza düşen görevler var. İşte bu programda saydıklarımızın hepsini bir arada görebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar Bilgi Verdi

Konuşmaların ardından Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu moderatörlüğünde “Türkiye ve Sakarya Depremselliği” konusunda SAÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen, “Marmara Bölgesi Sismik Etkisi ve Zemin Yapı İlişkisi” konusunda Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tekin Yeken, “Deprem ve Bina Güvenliği” konusunda SAÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Altundal bilgiler verdi ve soruları yanıtladı.