// Halk54.com Özel Haberi //

TÜRKİYEBUNU KONUŞUYOR

Türkiye kamuoyunda günlerce konuşulan büyük patlama sonrasında soruşturmayı yürüten Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan fezleke, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından teslim alınan fezleke ardından Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme tarafından yapılan incelemeyle birlikte Cumhuriyet Savcısı’nın hazırladığı iddianame kabul edildi.

KİMYAGER ANLATIYOR

Fabrikanın kimyageri olarak görev yapan ve işyeri patronunun kendisine “bu işi öğren. Çinli Yang gittiği zaman sen bu işi yapacaksın. Türkiye’de tek olacaksın” dediğini iddia eden kimyager Ahmet Ç.’nin iddiaları tüyler ürpertti. Cumhuriyet Savcısı’nın hazırladığı iddianamede yer alan o iddialarda kimyager Ahmet Ç. kaçak barut üretildiği belirterek, bu barutun piyasaya sürüleceğini iddia etti.

İŞTE O ŞOK İDDİALAR

ÇİNLİ USTA KABUL ETMEDİ

-- Yaklaşık 2-3 yıl önce Ali Rıza Ergenç C.’nin Çinli Yang'ı yanına çağırarak ondan barut

üretmemizi istedi. Çinli usta bunu ilk başta kabul etmedi. Çünkü fabrikanın çalışma şeklini

bildiği için bunun büyük tehlike arz edeceğini ve üretilen barutun kalitesiz olacağını

söylemekteydi.

ÇİNLİ SONRA KABUL ETTİ

-- Ancak bir süre sonra Ali Rıza Ergenç C.’nin yine Çinli Yang'ı odasına çağırarak kendisi ile görüşmüş ve burada Yang'ı barut üretimi yapmayı kabul ettirmiş. Bu görüşmenin içeriğini tam olarak bilmiyorum. Yang, Ali Rıza Ergenç C.’nin yanından ayrılarak benim yanıma geldiğinde bana ‘1 hafta havai fişek misket bölümünü kapatacağız, burada barut üreteceğiz’ dedi.

PATRONUN HEVESİ GEÇER

-- Benim bu duruma soğuk bakmam üzerine bana ‘zaten üreteceğimiz barut kalitesiz

olacak bir deneyelim, sonrasında Ali Rıza Ergenç C.’nin hevesi geçecektir” dedi. Bu şekilde 1

hafta yaklaşık 200 kilo olacak şekilde tane barut üretimi yaptık ve ürettiğimiz barutla

gerçekleştirmiş olduğumuz denemelerde barutun kalitesiz olduğunu gördük...

BARUT ÜRETİMİ SÜRDÜ

-- Çünkü 16'lık kovan halindeki havai fişekten tamamı patlayarak çıkması gerekirken 12-13 tanesi çıkıyor, geri kalanı da yeterli seviyeye gelmeden patlıyordu. Biz bunu yeterli olmadığını ve barutun kalitesiz olduğunu Ali Rıza Ergenç C.’ye söyledik ama buna rağmen Ali Rıza Ergenç C. üretilen barutu beğenerek ‘çok güzel olmuş, üretime devam edelim’ dedi.

ÇİN’DEN MAKİNALAR GELDİ

Bunun üzerine Çinli Yang misket bölümünde üretim yapılamayacağını bunun misket üretimini yavaşlattığını, barut üretimic yapılacaksa başka bir yer bulmaları gerektiğini Ali Rıza Ergenç C.’ye söyledi. Bunun üzerine fabrika içerisinde dosyada mevcut krokilerde yer alan barut imalathaneleri ve barut kurutma fırını inşa edildi. Çinli Yang Çin'deki arkadaşları ile irtibata geçerek 2 adet makine getirtti ve burada barut üretilmeye başlandı.

ÇİNLİ YAPIYORDU

-- Barut üretiminde karbon kömür, potasyum perklorat ve su 1’inci makinede karıştırılarak hamur haline getiriliyor. Daha sonra 2’inci makineden geçirilerek makinedeki bıçaklar aracılığı ile dane barut halini alıyor. Barut üretim işini ve karışım miktarlarını daha çok Yang gerçekleştirmekteydi.

ÇİNLİ GİTTİ AMA GELEMEDİ

-- Ben barut üretim işi ile ilgilenmemekteydim. Zaten Yang ayrıldıktan sonra da burada barut üretilmedi. Burayı geçici süre ile kapattık. Yang 1 aylığına gitmişti, korona virüs süreci olmasaydı ve dönseydi yine Yang barut üretimine devam edecekti. Yang'ın barut üretim süreci yaklaşık 6 ay kadar sürmüştür. Bu süreçte 1 hafta barut üretimi, 1 hafta misket üretimi yapılıyordu.

6 AY BARUT ÜRETTİK

-- Bu misket  ihtiyacına göre değişebilmekteydi. Örneğin, depodaki misket stoku azaldığı zaman barut üretimini bırakıp 2 hafta üst üste misket ürettiğimiz zamanlar oluyordu. Barut yapıldığında günlük yaklaşık 250 kilo civarında barut yapılmaktaydı. Yapılan barutlar fırında kurutulduktan sonra yeşil depoya gönderilirdi. Bu 6 aylık süreçte tam miktarını bilmemekle birlikte en az 4-5 ton barut yapılmıştır.

SEN BARUT ÜRET

-- Üretilen bu barutlar imal edilen ürünlerde kullanılmaktaydı çünkü Çinli gittikten sonra 5-6 ay sonra Hasan Ali V.  bana "Ahmet, Çinlinin yaptığı barutlar bitiyor, aşağıda barut yapacaksın" demişti. Ben de ‘barut yapmayı bilmiyorum’ diyerek reddetmiştim. Bunun üzerine İbrahim G. ne kadar barut kaldığını sorduğumda 50-60 kova (yaklaşık 1 ton) barut kaldığını söylemişti.

BARUT SATACAKLARDI

-- Bu da üretilen barutların günlük imalatta kullanıldığını gösteriyordu. Hatta bir keresinde idari binada çay molası için bulunduğum sırada kulağıma gelen söylentiye göre Ali Rıza Ergenç C. bir şahıs ile görüştüğünü ve üretilen bu baruttan satacağını ve bu şekilde de gelir elde edeceğini duydum. Ancak üretilen bu barutun satışının yapılıp yapılmadığını bilmiyorum " seklinde beyanda bulundu.

--------------

NE OLMUŞTU!

Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15 sularında meydana gelen ve yaklaşık 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda Erhan Ateş (45),  Halis Yılmaz (26), Havva Çelik (55), Muhammet Aygün (27),  Muhammet Seyfi Çanakçı (56), Ramazan Kor (42), Sabahattin Tepeçınar (46), hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

3 ŞEHİT

Bu patlama sonrasında fabrikada kalan patlayıcının kontrollü imhası amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine 9 Temmuz'da saat 11.35 sularında kamyonla getirilmişti ve araçtan  indirildiği sırada meydana gelen patlamada Jandarma Astsubay Çavuş Halil Tuna Akgöz, Jandarma Uzman Çavuş Mesut Yazar ve Jandarma Uzman Onbaşı Fatih Monga Şehit olmuş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.

NE İSTENİYOR!

Toplam 108 müştekinin bulunduğu 27 sayfalık iddianame de Cumhuriyet savcısı “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" iddiasıyla fabrika sahipleri Ali Rıza Ergenç C. (75), Yaşar C. (48) ile Ersan Ö. (43), Hasan Ali V. (58), Aslı B. (40),  Asiye A. (44) ve müşteki şüpheli Ahmet Ç. (31) için 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.