// Nurettin Eryılmaz’ın Özel Haberi //

Kıştan çıkan arıcımlar Sakarya’da yeni sezon için hazırlık yapıyor. Sezonun ilk üretimi olan kestane balının çok önemli bir gıda maddesi olduğunu belirten arıcılar, “Hilesiz Kestane balı şifa kaynağı olduğu gibi koronavirüste dahil bir çok hastalığınh panzehiridir” dedi. Yıllardır bal üreticiliği yapan Ercan Önoğul,” Arılarımız şu an itibariyle kıştan çıkıyor. Biz de arılarımız güçlenmezi için arı otu olarak da bilinen paselye bitki ektik. Arılarımız bu arı otundan beslenerek güçleniyor” diye konuştu.

 Kestane balının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini anımsatan Önoğul, ilk hasadın Sapanca dağlarından elde edilen kestane balı olduğunu anımsattı. Önoğul, “ Kestane balı nadir ballarımızdandır. Kolay bulunan bir bal değildir. Üç katlı kovanlarla yüksek dağlara çıkıyoruz. Kestane balı bire bir metabolizmayı güçlendiriyor. Bunu uzmanlar söylüyor. Dolası ile Koronavirüse de iyi gelir. Çünkü bağışık sistemini güçlendiriyor. Bu yıl hedefimiz kovan başına 10 kilo bal almaktır. 80 kovandan 800 kilo bal almak hedefimizdir” diye konuştu.

Bir başka arı üreticisi olan Fadıl Özdemir ise, “Kestane balı sezonuna en kısa zamanda hazırlanıyoruz. Kestane balı bir öksürük, bronşit, astım gibi çok hastalığa iyi gelir. Bu nedenle şu günlerde yaşanan Koronavirüse Kestane balı birebir iyi gelecektir. Vatandaşlarımıza özellikle Kestane balı tüketmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

Sakarya’nın 16 ilçesinde örgütlü olduklarını ve 410 üyeleri bulunduğunu belirten Sakarya Bal Üreticileri Birlik Başkanı Kamil Özkan, sezon başında bütün arıcıların sıkı bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Kestane balı için geri sayım başladığını belirten Başkan Özkan, “ Yüksek kesimlerde arıcılarımız kovan başı ortalama 10 kilo bal elde etmek için çaba sarf ediyorlar. Hem ülke hem de il ekonomisine katkıda bulur” dedi.

Başkan Özkan, “Kestane balı özellikle bir çok hastalığa iyi geldiği gibi son aylarda baş gösteren Koronavirüse de iyi gelir. Çünkü Kestane balının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini bilmeyen yoktur. Kestane balı işi bittikten sonra Trakya’ya giderek çiçek balı üretimi yapacaklar. Şimdiden üç aylık sıkı bir çalışma dönemi başladı. Yeni sezon herkese hayırlı olsun” dedi.