BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Adı üstünde Büyükşehir Belediyesi ve il genelinde sorumlu olmadığı alan yok. İşte bu nedenle Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ve ekibi 7/24 Koronavirüsü önlem ve tedbirlerini yakından takip ediyor. Umuma açık yerler, toplu ulaşım araçları, parklar, gezi alanları gibi birçok noktayı ilaçlayan Büyükşehir ekipleri işi şansa bırakmıyor. Yine Büyükşehir Belediye zabıtası ise umuma açık yerlerde denetimlerini aralıksız sürdürüyor.

YEREL BASIN

Yerel bir gazetenin “Şüpheli Vaka” yazacağına manşetten “Vaka” yazması, yine başka bir yerel gazetenin Koronavirüsü ile röportaj yapıp, “Sakarya tam benlik” manşetini attığı Sakarya’da bir internet sitesi “Fransa’dan gelen bir kişide kesin Koronavirüsü çıktı” haberini yaptığı Sakarya’da şu ana kadar “kesin” bir virüs tanısı yok.

HASTANELER

Son 48 saatlik zaman diliminde Toyota-Sa Acil Yardım Hastanesi bilindiği gibi virüs için karantina hastanesi oldu. Hazır konu karantinadan açılmışken Sakarya’da şu ana kadar yaklaşık 50’ye yakın kişi karantinaya alındı. Bu kişilerin yapılan tetkikleri ‘negatif’ çıkarken, 2 kişinin sonucu ise henüz Sakarya Sağlık İl Müdürlüğü’ne gönderilmedi.

UMUMA AÇIK YERLER

Türkiye’de ilgili bakanlıkların umuma açık yerler dahil getirdiği yasakları biliyorsunuz. Bu yasaklarla birlikte Sakarya’da birçok umuma açık yer geçici süre ile kapandı. Umuma açık yerlerin kapanmasıyla birlikte polis ve zabıta sürekli devriye gezerek kontrol yapıyor. Bazı esnaflar, “Çok abartıyoruz” dese de vatandaşlar “İtalya abartmamasının kurbanı oldu” yorumu yapıyor.

HASTANEDEN KAÇTI

Kısa kısa baktığımız 48 saatlik zaman diliminde bir kişi yurtdışından geldiği için 14 günlük karantina süresine alındı. Ancak hastanede bunaldığını söyleyen şahıs evine kaçınca devreye polis girdi. Özel kıyafetli ekiplerle birlikte şahsın evine gelen Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri şahsı gözaltına alıp, hastaneye teslim etti. Şahıs hakkında ilgili maddeden işlem yapıldı.

EKONOMİ DURDU

Sakarya’da süre işlerken ekonomi ise durdu. Piyasalarda zaten var olan durgunluk Korona virüs önlemleriyle resmen durdu. Tedbir amaçlı alınan önlemlerle birlikte sıkıntı yaşayan piyasaların halini gören SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “Piyasalara Koronavirüsü ayarı yapılması gerektiğini söyledi. Bu görüşe büyük destek geldi.

MASKE VE KOLONYA

Virüs geldi ama kolonya şehri terk etti. Sakarya’nın birçok alışveriş merkezinde 80 derecelik limon kolonyası bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Limon kolonyası gibi günlük kullanımlık türünden maske bulmak ise imkansız hale geldi. Şansınız yardım etti ve maske buldunuz ama onu alacak para bulmak ise her baba yiğide nasip olmadı.

İBADETHANELER

Diyanet İşleri Başkanlığı “Vakit ve Cuma namazları toplu kılınmaması” yönünde karar aldı. Bu karar cemaati birbirine düşürdü.  Kimisi “Her şey Allah’tan, virüs gelirse ölürüz” derken, cemaatin bir kısmı ise “Hepimiz camilerde ibadet yapmak isteriz ama ortada bir küresel hastalık var” dedi. O onu bu bunu dedi derken cemaatlerde tartışmalar bitmek bilmedi.

MARKETE HUCÜM

Eskiden kimse makarna almaz, fakirler ise makarna yemeden sofradan kalkmazdı. Şimdi makarna arayıp da bulana madalya takılan bir devre girdi. Sakarya’da bütün marketler ve toptancılarda makarna bulmak için epey bir dolaşmanız lazım. Parası olan veya olmayan virüs işi büyürse diye evlerine stok yaptığı şu günlerde toptancılarda bile bazı ürünleri bulmak torpil işine döndü.

HERKES GERGİN

Okullar tatil, kahvehaneler kapalı, cafeler zaten kapalı, düğün salonlarından tutunda umuma açık her yer kapalı olunca herkes evinde oturuyor. Sosyal medyada “Evinde kal Türkiye” kampanyası ilgi gördü. Zaten herkes de evinde kalmalı ama bütün gün aynı evde oturan bireyler gerilmeye başladı. Gençler cafeye, çocuklar parka, babalar kahveye, hanımlar AVM’ye gidemeyip ayrı odada oturunca “Gözünün üstünde kaşın var” kavgaları son 48 saatin en popüler tartışmaları arasına girdi.

TIP MERKEZİ OLAYI

Aslında olay çok ve halk54.com olarak bir çok olay ve gelişmeyi size an be an aktarıyoruz. İçinde bulunduğumuz gün içinde ise bir tıp merkezinde çalışanların yaşadığı stres gündeme düştü. Sağlık çalışanları zaten bu virüs olayıyla birlikte canlarını dişlerine takarak çalışırken, üzücü olay bir tıp merkezinde yaşandı. Tıp merkezindeki bir hasta öksürüp ateşlenince merkezde çalışan 18 sağlık çalışanı da kontrolden geçirildi.

EVDE KAL SAKARYA

Son 48 saatte Sakarya’da birçok irili büyüklü Koronavirüs olayı ve gelişmeleri yaşandı. Ana başlıklarla baktığımız bu gelişmeler halen sürüyor. Çin’de başlayıp İtalya’da patlayan, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, ekibi ve bütün sağlık çalışanlarının mücadelesiyle en alt seviyede giden Koronavirüsü tedbirleri Sakarya’da da aynen uygulanıyor. Son 48 saati ana başlıklarıyla size sunarken bir de “Evde kal Sakarya” çağrısı yapıyoruz.