//Nurettin Eryılmaz//

Sakarya'da her yıl Temmuz ayı başlarında Sakarya Köprüsü'nde yaşanan beyaz kelebeklerin ölüm dansı, 3 yıl aradan sonra bu kez Kuzey Marmara Otoyolu'nda başladı. 

'Ölüm uçuşu' olarak adlandırılan son uçuşlarını yapan binlerce kelebekler görsel bir şölen sunarken, kelebeklerin yere düşmesiyle Kuzey Marmara Otoyolu beyaz bir örtüye büründü.

İlginç görüntülerin oluştuğu Kuzey Marmara Otoyolu'nda ekipler, yolda beyaz örtü oluşturan kelebekler nedeniyle herhangi bir olumsuz durum yaşanmaması için duba koyarak yolu tek şeride düşürdü. Karayolları ekipleri yerde beyaz örtü oluşturan kelebekleri temizlemek için sabah saatlerine çalışmalarını sürdürdü. 

Ölüm dansı yapan kelebeklerin önceden Sakarya Köprüsü'nde toplandığını söyleyen Hüseyin Cumalı, "Kelebekler önceden Sakarya Köprüsüne geliyordu, şimdi Kuzey Marmara Otoyolu'nda toplanmaya başladılar. Kelebekler uzun bir süre ortada yoktu, bu sene de yeni yapılan Kuzey Marmara Otoyolu'nda oldu." dedi.

Kuzey Marmara Otoyolu'nu temizleyen karayolları ekiplerinden bir işçi ise, "Ölüm dansı yapan kelebekler geldi. Yolları kayganlaştırdıkları için şuan yolu süpürüyoruz. Eskiden Sakarya Köprüsü'ne geliyorlardı, şimdi yeni yapılan köprüye gelmeye başladılar. Millete herhangi bir sıkıntı yapmasın diye yolların temizliğini yapıyoruz. İlk defa böyle bir şey görüyorum burada." dedi.

Yaşanan bu doğa olayına tanıklık eden bir araç sürücüsü, "Adıyaman'a yolculuk ediyorduk. Genelde hep televizyonda gördüğümüz, hep uzaklardan gördüğümüz her sene Sakarya'da yaşanan doğa olayına ilk kez canlı olarak tanıklık ettik. Görmüşken burada durduk, bu anı ölümsüzleştirelim dedik." dedi.

Kelebekler larva bırakma döneminde çiftleştikten sonra son uçuşlarını yapıyor. Görsel şölene dönüşen olayda larvalarını bırakan kelebekler, son uçuşlarının ardından ölüyor.