Serbes, yaptığı açıklamada, maske sorununun giderek büyüdüğünü, maskeye ulaşmanın zorlaştığını belirterek “Maske satışını yasaklamak yerine, örneğin market ve eczanelerde 1 TL’nin üzerinde satılamayacağı yönünde bir düzenleme yapılırsa bu önemli sorunda ortadan kalkar” dedi.

Maskeyi devletin tek elden dağıtmasının, bazı sorunları da meydana getirdiğini ifade eden Serbes, maskelerin zamanında vatandaşlara ulaştırılmasında aksaklıklar yaşandığını vurguladı. Serbes, 6 Nisan gecesi maske satışının aniden yasaklanması ile hali hazırda maske stoku olan medikal ve eczanelerin satabilecek maskeleri olmasına rağmen müşterilerine yok demek zorunda bırakıldığını belirtti.

PLANLAMA İYİ YAPILAMADI

Hükümetin önce E-Devlet üzerinden başvuru yapanlara maskelerin PTT ile teslim edileceğini, bununda fiziksel olarak mümkün olmayacağı netleşince bu sefer eczaneler üzerinden dağıtım yapılacağını ilan ettiğini hatırlatan Serbes, “Maske dağıtımları Ankara, İstanbul öncelikli başlatıldığı için Sakarya’mıza ancak ayın 13’ünde ulaşabildi. Kötü planlama ve yönetimden dolayı yedi gün boyunca hiç maske bulunamadı. Eczaneler hazır olmadıkları bir insan akınına uğramalarına rağmen maske dağıtım hizmeti için hiç bir ödenek alamıyorlar. Yeterli korunma ekipmanlarına da halen sahip değiller. “ diye konuştu.

TELEFON UYGULAMASI SIKINTILI

Telefon uygulamasında da bir takım sıkıntılar yaşandığı bilgisini veren Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşların cep telefonuna kısa mesaj yoluyla bir kod verilerek eczanelerden 5 adet maske alabileceği belirtiliyor. Ancak herkese yetecek maske, eczanelerde bulunmuyor. Vatandaşlar eczane eczane gezip maske aramak zorunda kalıyor. ‘Evde kalın’ çağrısına rağmen, bu kişiyi sokakta riske atıyor. Birçok zaman da kişiler kullandıkları telefon hattının resmiyette sahibi gözükmedikleri için talepte bile bulunamıyor veya ikameti başka bir şehirde gözükenler bulundukları şehirlerde eczaneden maske alamıyorlar. Yani sıkıntılı bir durum söz konusu” diye konuştu.

DEVLET DE DAĞITSIN AMA SATIŞ YASAKLANMASIN

Devletin ücretsiz maske dağıtımına devam edebileceğini, ancak isteyen vatandaşlarında yine devletin belirlediği uygun bir fiyattan medikal, eczane ve marketlerden maskesini alabilmesi gerektiğinin altını çizen Serbes, şu önerilerde bulundu: “Devlet fahiş fiyatın önüne geçmek için maske satışında bir üst sınır koyabilir. Örneğin derki; 1 TL’nin üzerinde maske satışı yapılmaz. Yani devletin belirlediği bir fiyattan eczane ve market gibi yerlerde maske satışı yapılabilmeli. İsteyen vatandaş beklemeden maskeye ulaşabilmeli. Maskeye kolay ulaşım sağlanırsa, toplum sağlığı da riske atılmamış olur.“

MASKESİ OLMAYAN MARKETLERE GİREMİYOR, TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINA BİNEMİYOR

Maskesi zamanında gelmeyen vatandaşların mağdur olduğunu ifade eden Serbes, yaşanan sıkıntıları şöyle dile getirdi: “Toplu taşıma araçlarında, pazar yerlerinde ve marketlerde maske takma zorunluluğu var. Ancak her zaman buralarda ücretsiz maske verilmiyor. Maske sırası gelmeyen ve maske alamayan vatandaşlarda marketlere girip alış-veriş yapamıyor, toplu taşıma araçlarından yararlanamıyor. Bu şekilde ihtiyaçlarına karşılamakta zorlanıyorlar. Ayrıca maskesiz sokağa çıkmak zorunda kalmaları ise bu hassas dönemde toplum sağlığı açısından risk oluşturuyor. Ayrıca sık sık maske kullanmak zorunda kalanlara ise devletin zamanında ulaştırabilse dahi her hafta verdiği 5 adet maske yetmiyor. Bu da sıkıntının başka bir yönü. Bugün ayın kaçı oldu bakın halen 6 Nisan’dan beri maske dağıtımına geçemeyen iller var. Basit düzenlemeler ile çabucak çözülebilecek maske sıkıntısının bu kadar plansızca ve yavaş dağıtılıyor olması insanlarımızı hasta edecek diye endişe duyuyoruz. ”