Matur'un açıklaması şöyle: 

Birleşmiş Milletler, 1993 yılında özgür ve bağımsız bir basın için 3 Mayıs’ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul etmiştir. O günden bugüne Özgür Basın özlemiyle kutlanmaya başlanan bugünü ne yazık ki  son yıllarda içimize sinerek kutlayamıyoruz. Ülkemizin basın özgürlüğü karnesi; özlediğimiz, arzuladığımız özgürlük ortamından uzaklatığımızı göstermektedir. 

Yaptıkları haberler, yazdıkları kitaplar nedeniyle yargılanan, tutuklanan gazetecilerin yanısıra gazeteciler bazen baskısıyla bazen de ekonomik zorluklar nedeniyle işlerinden olmaktadır. İş güvencesinden yoksun, ceza ve tazmiat davalarının baskısı altındaki gazetecilerin özgürlük savunuculuğu yapmaları giderek zorlaşmaktadır. 

Unutulmasın ki her türlü özgürlüğün temelinde basın ve ifade özgürlüğü vardır. Bu duygu ve düşüncelerle 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde halkımızdan özgür basına, dolayısıyla kendi özgürlüklerine sahip çıkmalarını diliyoruz. Meslektaşlarımızı da dayanışma ruhunu hiç bırakmadan hep birlikte daha özgür bir basın ortamı için özgürlük mücadelesinde güçbirliği yapmaya davet ediyoruz.