Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Sakarya'da 4 farklı alanda maden arama ruhsatı vermek için ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. Maden ruhsatı verilecek alanlardan 2 tanesi Geyve ilçesinde, 2 tanesi ise Kocaali'de bulunuyor. Geyve'de maden araması yapılacak toplam alan 2 bin dönüm olacak. Kocaali'de ise toplam 40 bin dönüm alanda maden araması yapılacak.

Altın, gümüş, uranyum

Bakanlık, Sakarya'da 2 farklı maden grubu için arama izni verecek. Arama izinlerinden ilki Kocaali'de iki farklı bölge için verilecek. Kocaaeli ilçesinde ihale edilecek sahalarda ise 4.grup maden olarak adlandırılan mineraller aranacak. Bu maden grubu arasında Altın, Uranyum, Toryum Gümüş, Platin, Bakır, Kurşun, Çinko, Demir, gibi değerli madenlerde bulunuyor.

Melen barajına komşu

Kocaali'de arama yapılacak olan alanlardan ilki Melen Barajı inşatına oldukça yakın bir konumda bulunuyor. 20 bin dönümlük maden arama alanı, Kocaali’nin Demiraçma ve Açmabaşı bölgeleri arasında kalıyor. Maden Arama bölgesi Gümüşoluk, Selahiye ve Çobansayvant Bölgelerini içine alıyor.

 İçinden isale hattı geçiyor

Melen Barajına oldukça yakın olan bu maden arama bölgesinin içerisinden Melen Barajının isale suyu hattı da geçiyor. İhale edilecek olan bu sahanın izin cetvelinde, "Sahanın ortasından 11.91 ha (100 dönüm) .İçmesuyu isale hattı geçmektedir" uyarısı da yer alıyor.

Caferiye Bölgesi

Kocaali'de maden araması yapılacak ikinci alan ise, Caferiye bölgesinde bulunuyor. 20 bin dönüm alanı içine alan maden arama bölgesinin bir ucu Düzce sınırında Melen Çayı'na yakın bir bölgeden başlıyor. Maden Arama Bölgesi, Caferiye TOKİ konutlarına çok yakın bir bölgeden devam edip, Selahiye'ye kadar uzanıyor. Maden arama bölgesi Karadeniz kıyısına da oldukça yakın bir sınırda bulunacak.

Diğer alanlar Geyve'de

Geyve ilçesinde verilecek olan ruhsat 2.Grup madenleri içeriyor. Bu maden grubu arasında Kalsit, Dolomit, Kalker, Granit, Andezit, Bazalt gibi maddeler dikkat çekiyor. Geyve'de yapılacak olan maden aramaları Kazımiye, Eskiyayla arasında yer alıyor.

İhale 24 Şubat'ta

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Kocaali ve Geyve'deki 4 maden sahası için ihaleye 24 Şubat'ta çıkacak. Kocaali'de yer alan maden arama bölgeleri Ekim 2018'de daha önce de ihaleye çıkmış ancak ihalede istekli çıkmamıştı.

Sakarya'da hangi madenler aranacak

Kaolen, Dikit, Nakrit, Halloysit, Endellit, Anaksit, Bentonit, Montmorillonit, Baydilit, Nontronit, Saponit, Hektorit, İllit, Vermikülit, Allofan, İmalogit, Klorit, Sepiyolit, Paligorskit (Atapuljit), Loglinit ve bunların karışımı killer, Refrakter killer, Jips, Anhidrit, Alünit (Şap), Halit, Sodyum, Potasyum, Lityum, Kalsiyum, Magnezyum, Klor, Nitrat, İyot, Flor, Brom ve diğer tuzlar, Bor tuzları (Kolemanit, Uleksit, Borasit, Tinkal, Pandermit veya bünyesinde en az B2O3 içeren diğer Bor mineralleri), Stronsiyum tuzları (Selestin, Stronsiyanit), Barit, Vollastonit, Talk, Steattit, Pirofillit, Diatomit, Olivin, Dunit, Sillimanit, Andaluzit, Dumortiorit, Disten (Kyanit), Fosfat, Apatit, Asbest (Amyant), Manyezit, Huntit, Tabiî Soda mineralleri (Trona, Nakolit, Davsonit), Zeolit, Pomza, Pekştayn, Perlit, Obsidyen, Grafit, Kükürt, Flüorit, Kriyolit, Zımpara Taşı, Korundum, Diyasporit, Kuvars, Kuvarsit. Kalsit, Dolomit, Kalker, Granit, Andezit, Bazalt gibi kayaçlardan agrega, hazır beton ve asfalt yapılarak kullanılan kayaçlar, Mermer, Traverten, Granit, Andezit, Bazalt gibi blok olarak üretilen taşlar ile dekoratif amaçla kullanılan doğal taşlar. ve Kalsit, Dolomit, Kalker, Granit, Andezit, Bazalt gibi kayaçlardan entegre çimento, kireç ve kalsit öğütme tesisinde kullanılan kayaçlar. Steattit, Pirofillit, Diatomit, Olivin, Dunit, Sillimanit, Andaluzit, Dumortiorit, Disten (Kyanit), Fosfat, Apatit, Asbest (Amyant), Manyezit, Huntit, Tabiî Soda mineralleri (Trona, Nakolit, Davsonit), Zeolit, Pomza, Pekştayn, Perlit, Obsidyen, Grafit, Kükürt, Flüorit, Kriyolit, Zımpara Taşı, Korundum, Diyasporit, Kuvars, Kuvarsit