ÖNEMLİ SORUNLAR

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, “130 bine yakın metal işçisinin toplu sözleşme süreci uyuşmazlıkla sonuçlanmış, talepler arabulucuya gönderilmiştir. İşveren ve işçi tarafının beklentileri arasında büyük farklar, önemli sorunlar görünmektedir. Süreç grev aşamasındadır. Uyuşmazlık konusu, sadece ücretle ilgili konular değildir. İşveren sendikasının, yasada ve önceki sözleşmelerdeki kazanılmış hakları masaya getirmesi, tartışmaya açması, işçi tarafının itiraz ettiği önemli bir konudur. İşçilerin ikramiyeleri tartışma konusu yapılmaktadır. Fazla mesai yaptırma şekli ve fazla mesai ücreti tartışmaya açılmıştır. - Denkleştirme konusu tartışılmaktadır. - İhbar süresi ve ihbar tazminatı miktarları tartışma konusu yapılmaktadır. - Deneme süresi artırılmak istenmektedir. - Hastalanmak adeta yasaklanmakta, hastalananın ikramiyesi kesilsin istenmektedir.

ESNEK ÇALIŞMA

İşveren sendikası olan MESS’in yöneticilerinin esnek çalışmayı abartarak masaya getirmesi, yasayla kazanılmış hakları dahi tartışmaya açması, doğru bir yaklaşım değildir. Üretim ve bölüşüm ilişkisi bakımından da, haklar bakımından da, derinleşecek sorunlara, ciddi huzursuzluklara davet çıkarılmaktadır. Üreticinin, işçinin ruh hali kötüleşecek, iş barışı zaafa uğrayacaktır. Verimlilik sekteye uğrayacaktır. Ekonominin giderek hassaslaşan şu sürecinde üretim dengeleri zaafa uğrayacaktır. Görülen odur ki, işçi tarafının itirazları haklıdır. Vatan Partisi, grev aşamasına gelen metal işçisini haklı görmektedir. Huzursuzluğa çıkarılan davete rağmen Türk-Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikalarının ve işçilerin, yasaların ve meşruiyetin ışığında davrandıkları görülmektedir.

MESS’İN UMUDU

MESS yöneticileri geçmiş dönemde olduğu gibi grevin ertelenerek sözleşmenin Yüksek Hakem Kurulunda bağıtlanması beklentisi içinde görülmektedir. Bu nedenle Sendikayı ara ara görüşmeye çağırıp düşük zam teklifleri ile sendikaların karşısına çıkıyorlar. Ancak çalışma düzeni ile ilgili dayatmalarından vaz geçmediği görülüyor. Bütün bu gelişmelere rağmen İşçi haklarını almakta kararlı. Sendikasına güveniyor. İşçi umutlu. Sorumluluk MESS yöneticilerindedir. Çare, işçinin kazanılmış haklarını tartışmaya açmak olamaz, olmamalı. Çare iş huzurudur. Çare üretim artışıdır. Çare işçisi ve işvereni ile omuz omuza vermiş huzurlu bir ülkedir. Çare, Türkiye’nin refahı için üretim devrimidir.  Vatan Partisi, kazanılmış hakları tartışmaktan vazgeçilmesini ve işçilerle el sıkışılmasını önermektedir.”