2019 yılında aliminyum gövde üretim atölyesini açtıktan sonra büyük bir yol kat eden TÜVASAŞ aradan geçen 12 ayda Milli elektrikli treni raylara indirerek test çalışmalarına başlamak için gece gündüz çalışıyor.

Özellikle pandemi nedeniyle neredeyse Türkiye'deki her fabrikada üretim tamamen durma noktasına gelirken, TÜVASAŞ'ın elektrikli hızlı tren ekibi vardiyalı olarak hiç ara vermeden çalışmaya devam etti.

Montaj ve test işlemlerinin aralıksız devam ettiği fabrikaya ASELSAN ve Yaz-Kar gibi bazı tedarikçi yerli firmalarda malzeme ve parça üretiminde destek oluyor.

1 tren setinde bulunan 5 araç düşünüldüğünde sipariş alınan 56 sette toplam 280 araç üretecek olan TÜVASAŞ, Milli elektrikli treni 29 Mayıs'ta raylara indirerek test etmeye başlayacak.

İlk etapta 3 set olarak üretilecek tren setlerinde görülecek aksaklılar ve yapılması gereken değişikliklerin ardından yaklaşık 1 ay sonra azami hızı olan 160 kilometredeki testlere başlayacak Milli elektrikli trenin Eylül ayından itibaren yolcu taşıyacak düzeye gelmiş olacak.

TÜVASAŞ'ın asıl hedefi ise 200 Km yapabilen Elektrikli Milli Tren setleri. 160 Km hız yapan setlerde yapılacak küçük modifikasyonların ardından rahatlıkla 200 kilometreye çıkacak olan hızlı tren gerekli yol alt yapısının ardından Türkiye'nın demir ağında kendisini gösterecek.

Türkiye'nin 15 yıllık süreçte ortala her yıl 1 milyar Euroluk yeni tren seti alımı yapacağı düşünüldüğüde bu payın büyük bir kısmının Sakarya ekonomisine katkı sağlaması bekleniyor.

Medyabar / Hakan Turhan