Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜVASAŞ tesislerinde yerli ve milli kaynaklar ile tasarım ve üretimi tamamlanan ilk yerli elektrikli trenin fabrika testlerini bugün başlattı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Elektrikli Tren'in fabrika testlerinin ardından Ağustos ayı sonunda yol testlerine geçileceğini açıklarken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise milli trenin bu yıl sonunda raylara indirileceğini ve kısa süre içerisinde yolcu taşımacılığına başlayacağını ifade etti.

Öte yandan fabrika testleri başlatılan yerli ve milli trenin ilk sürüşünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacağı öğrenildi.

MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN ÖZELLİKLERİ
Türkiye Vagon Sanayisi Anonim Şirketinde (TÜVASAŞ) üretilen milli elektrikli tren setinin maksimum hızı 160 kilometreye ulaşıyor. 2013 yılında alınan kararla milli elektrikli tren setlerini üretmek için görevlendirilen TÜVASAŞ, yılda 240 adet alüminyum gövdeli araç üretmek için hazır duruma geldi. Üretilen araçlar işletme sırasında oluşabilecek yüklere, darbelere ve herhangi bir kaza anında çarpışmalara dayanıklı şekilde tasarlanmış alüminyum ekstürizyon profillerden üretildi. Ayrıca, setlerde ergonomik yolcu koltukları kullanıldı. 5 araçtan oluşan her bir setin toplam koltuk kapasitesi 324 olup, bunlardan iki adedi engelli yolcular için ayrıldı.