Başkan Aydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı kararname ile iptal olan İstanbul Sözleşmesine tepki gösterdi.

Başkan Aydın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Kamuoyunda ”İstanbul Sözleşmesi” olarak da bilinen, “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”ni 2011 yılında ilk imzalayan ülkenin Türkiye olduğu ve yaklaşık on yıl sonra bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile iktidarın bu sözleşmeden çekildiği bilinmektedir.

Söz konusu sözleşme, fiziksel, cinsel, ekonomik, duygusal şiddet başta olmak üzere her tür şiddet ile mücadelede önleme, koruma, kovuşturma ve destek politikalarını kapsayan dört temel yaklaşımdan hareketle bağımsız bir izleme mekanizması ve yaptırım gücü olan ilk bağlayıcı sözleşmedir. Sözleşme, tarafların ulusal anayasalarına ve ilgili mevzuatlarına kadın erkek eşitliği ilkesini dâhil etme, uygulanmasını sağlama, ayrımcılığı yasaklama ve aksi yöndeki mevzuatı yürürlükten kaldırma zorunluluğu da getirmiştir.

Ancak ülkemizdeki hakim politikalar kadınları aile içine hapsetmeye, eğitimde ikincilleştirme veya yok saymaya, işgücü söz konusu olunca ucuz emek olarak görmeye, erkek egemenliğine tabi kılmaya ve eşitsizlikleri meşrulaştırmaya yöneliktir. Açık ki sözleşmeden çekilme, ülkemizdeki yaygın şiddet ve vahşeti artıracak güçlü bir teşvik unsurudur.

Eşit, özgür, demokratik, uygar bir ülkede yaşamak isteyen bizler, sözleşmeden çekilme kararını protesto ediyor ve bu kararın bir an önce geri çekilmesini istiyoruz.

Belirtmek isteriz ki bu konu aynı zamanda laiklik ve demokratikleşme mücadelesinin önemli bir unsurudur.

“Hayatımızdan ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” diyen kadın meslektaşlarımız ve tüm kadınların sesine ses, gücüne güç katarak “İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmeyeceğiz” diyoruz."