Akfen Holding’e bağlı Elen Enerji Üretimi Sanayi Ticaret A.Ş, Sakarya Nehri’nin Geyve ve Arifiye kesiminde Doğançay-1 ve Doğançay-2 hidroelektrik santrallerini ( HES) 2014 yılında faaliyete aldı. 31,605 MWm / 30,24 MWe kurulu gücüyle yıllık 168,305 GWh elektrik üreten şirket ortalama 33 bin kişinin günlük elektrik enerjisi ihtiyacını karşılıyor.

12 BİN 36 PANEL KURACAKLAR

Akfen Holding şimdi de iki HES’in çevresinde “yardımcı kaynak” olarak güneş enerji santrali (GES) kurmak için çalışmalara başladı. Proje kapsamında 2 tanesi HES santral binalarının çatılarında, 3 tanesi de çevre arazilerde olmak üzere toplam 5 adet GES kurulacak. Toplam 76 bin 400 metrekarelik alanda 5,296 MWp 5,152 MWe kurulu gücünde olması planlanan GES yatırımının proje bedeli 30 milyon lira olarak belirlendi. Alana toplam 12 bin 36 tane panel yerleştirilecek.

OVA ENERJİ “YÜZER GES” YAPACAK

Sakarya Nehri üzerinde HES işleten bir diğer firma olan Erdem Holding’e bağlı Ova Enerji A.Ş de GES projesi için çalışmalara başlamıştı. Ova Enerji’nin projesinde nehir üzerinde de GES yapılması planlanırken, Akfen’in GES’i sadece santral çatıları ve arazi üzerinde yapılacak. İki projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulurken, süreç devam ediyor
Kaynak: T54