Omicron varyantı dünya genelindeki yayılımıyla vaka sayılarında rekor yükselişe neden oldu. Son açıklanan verilere göre ülke genelinde günlük vaka sayısı 80 bin bandına ulaştı. Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Aziz Öğütlü, etkin olan Omicron varyantı ve şehirdeki son durum ile ilgili Sakarya Yenihaber'e açıklamalarda bulundu.

ACİLLERDE ARTIŞ
Hastanelerin acil servislerine başvuranların son dönemlerde bir hayli artış gösterdiğini söyleyen Öğütlü, "Omicron varyantı normal virüse göre 7 kat daha bulaşıcı. Aynı ortamda bir süre bulunulduğunda hemen 1-2 gün içinde hastalık çok hızlı bir şekilde bulaşabiliyor. Durum böyle olunca acillere başvuru bir hayli artış gösterdi. Tabi bu artışın sebeplerinden biri de üst solunum yolu hastalığının da kendisini göstermesi de etkili oldu. Artış olunca biz de acildeki tedbirlerimizi aldık. Acilde çalışan doktor sayımızı yükselttik" dedi.

HASTANEDE YATAN SAYISI
Delta varyantına göre Omicron varyantının daha hafif atlatılması nedeniyle hastanelerdeki yatan sayısının fazla olmadığını belirten Prof. Dr. Öğütlü, "Omicron'un akciğerlere hızlı bir şekilde gidip zatürre yapma olasılığı çok düşük. Yani delta varyantına göre çok düşük. Durum böyle olunca hastanede yatan sayısı artmadı. Hastane yükü artmayınca yoğun bakım ve entübe yükümlülüğü de olmadı. Bu nedenle hastanelerimizde normal servislerde ve yoğun bakımlarda yatak sıkıntımız olmadı." ifadelerini kullandı.

TEPE NOKTASINA ULAŞMADI
Vaka sayılarının yükselmeye devam edeceğini söyleyen Aziz Öğütlü, "Yurt dışındaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Oradaki vaka sayılarını kontrol ediyoruz. İngiltere'de vaka sayıları düşüşe geçti. Aynı durumun İnşallah bizim ülkemizde de olur. Fakat tam tepe noktasına ulaştığımızı düşünmüyorum. Bu artış daha 10 gün sürecektir. Ondan sonra düşecekmiş gibi duruyor" şeklinde konuştu.

VİRÜSÜN SONU
Omicron varyantının, virüsün sonu olabileceğini belirten Öğütlü, "Bizi sevindiren durum bu varyantın kısa sürede etkisini kaybediyor oluşudur. B tarz mutasyonlar genellikle bu durumdayken o virüsün sonu oluyor. Tabi bu bir olasılık, kesin bir durum değil. Keşke yeteri kadar aşılama oranına ulaşılsaydı da daha çabuk bu virüs yok olsaydı" dedi.

"İÇİM SIZLIYOR"
Vatandaşlara aş olma çağrısında bulunan Müdür Öğütlü, "Vatandaşlarımız kesinlikle virüs bitmiş gibi davranmamalı. Yaşlı hastalarımız hayatlarını kaybetmeye devam ediyor. Maske, mesafe, hijyen kurallarına uyulması gerekiyor. Bunun dışında virüse karşı elimizdeki en büyük güç aşı. Vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum. Yurt dışında seminerlere katıldık. Burada gördük ki aşı alternatifi en fazla olan ülkelerden biriyiz. Artık yaşlılarımız ölünce benim içim sızlıyor. İlk başlarda aşı yoktu fakat artık aşı var. Dünya genelinde aşılama oranı yüksek değil. Aşılamada istenilen düzeye gelindiğinde bu virüsten kurtulacağız İnşallah" ifadelerini kullandı.