UYGULAMALI ANLATIM

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen seminere İl Müdürümüz Hüseyin Kaşkaş, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatem Akbulut, SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Emrah Doğan, SAÜ Jeofizik Müh. Bölümü Prof. Dr. Murat Utkucu, SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Görevlisi Zeki Özcan ve SAÜ Öğrencileri katıldı. AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş katılımcılara 'Afet farkındalığı' konularında; İlimizin afetselliği, ilimizde ve ülkemizde meydana gelen afet türleri, olası afetler öncesi ,sırası ve sonrası neler yapabileceğimiz ve hangi doğru davranış modellerinin uygulanacağı kamu çalışanları olarak afetlere karşı ne kadar bilgiliyiz ve tedbirliyiz, afet çantasının önemi ve içinde neler olması gerektiği, yaşam çevremizde oluşabilecek yangınlara karşı neler yapabileceğimiz ve her evde yangın tüpünün bulunması gerekliliği, evlerimizdeki eşyaların olası deprem durumuna karşı mutlaka sabitlenmesi anlatılarak bir de her ailenin aile afet planı olması gerektiği katılımcılara örnek ve uygulamalar ile aktarıldı.
AFET DEĞİL TEDBİRSİZLİK
İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş şu ifadelere yer verdi, “İnsanoğlu için en önemli iki şey vardır biri can öbürü de mal afetlerde bu iki şeye dokunuyor bu nedenle diyoruz ki önce hayat önce can ve yine diyoruz ki afetler öldürmez tedbirsizlik öldürür maalesef. Türk halkı olarak afet olmadan alınması gereken önlemleri ve tedbirleri almıyoruz, afet anında ortaya koyduğumuz hassasiyet ve duyarlılığı afet öncesinde de göstermediğimiz sürece çok daha canımız yanacaktır afetin üç aşaması vardır, afet öncesi sırası ve sonrası asıl olan öncesidir bu ne demek afet öncesinde afet risklerini belirlemek gerekli tedbirleri almak ve olası bir afet de can ve mal kaybını en aza da indirmektir. Bunun içinde AFAD Başkanlığımızın afete hazır Türkiye projesi yaklaşık dört yıldan beri uygulanmaktadır. Afete hazır Türkiye projesinin dört tane alt başlığı vardır. Afete hazır aile afete hazır okul afete hazır iş yeri afete hazır gönüllü halk işe önce aileden başlıyoruz afete hazır aile ne demek?

BİNA SAĞLAMLIĞI

Bu işin temeli binalardır, oturduğumuz binanın sağlam olması şarttır. Bunun içinde diyoruz ki mutlaka 2007 yılından önce yapılmış binaların deprem performans analizi yaptırılmalı ve güçlendirmesi gerekenler güçlendirilmelidir, dere yataklarına ve heyelan bölgelerine kesinlikle ev ya da iş yeri yapılmamalıdır bunlar yapısal olarak uymak mecburiyetinde olduğumuz hususlardır, bir de yapısal olmayan ancak insanların ölümüne ya da yaralanmasına sebebiyet veren hususlar vardır ki bunlar da şunlardır; evdeki eşyalarımız mutlaka sabitlenmelidir, zira 1999 Marmara depreminin istatistiki sonucu şudur; ölenlerin %3’ü yaralananların da %53’ü evdeki eşyalardandır. Ayrıca her evde mutlaka bir yangın söndürme cihazı ve bir afet çantası bulunmalıdır.

TOPLANMA ALANI

Her aile evinin yakınında güvenlikli bir alanı toplanma yeri olarak belirlemelidir. Ayrıca vatandaşlarımızın afat gönüllüsü olmasının başta kendileri olmak üzere yaşadığı mahalle ya da beldeye çok büyük katkısı olacaktır afat gönüllüsü olanlara afet farkındalık eğitimi, ilk yardım, yangın ve hafif arama kurtarma eğitimleri afat il müdürlüğümüz tarafından ücretsiz bir şekilde verilmektedir. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızı AFAD gönüllüsü olmaya davet ediyorum. Önce kendi canını sonra ailesine ve daha sonra da diğer insanlara yardımcı olmalarının insanlık vazifesi olduğunu belirterek ayrıca her tür ve ölçekteki afetlere Türkiye afet müdahale planı kapsamında müdahale edilmektedir yani bir afet olduğunda hangi iş ve işlemleri hangi kurum hangi personellerle nerede nasıl yapacak bunların hepsi planlanmış programlanmış ve uygulamaya konulmuştur en son Elazığ ilinde yaşamış olduğumuz depreme hızlı ve etkili müdahale edilmesi bu planın bir başarısıdır.”