HALK54.COM/Esra ŞENLİ ve Nurettin ERYILMAZ'ın haberi
Koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde pek çok alanda olduğu gibi küresel otomotiv firmaları da üretime ara verildi. Yaşanan üretim sıkıntısı, ikinci el otomobil piyasasını canlandırdı. Ancak aşırı talep ve artan kur fiyatları  ikinci el otomobillerin fiyatlarını yükseltti. Yeni modellerin piyasaya girmesi ve cazip kampanyaların başlaması ile ikinci el piyasasındaki hareketlilik durdu. Bu da ikinci el otomobil almak isteyenlerin cazip fiyatlarda araç bulmasına olanak sağladı.

Toyota Bayi Sandıkçı Satış Müdürü Emrah Birgül, sıfır ve ikinci el otomobil satışlarında son durumu Halk54'e anlattı. 

Birgül; "2020 yılının Mart Nisan aylarında o dönem ciddi anlamda kısmı araç olmasına rağmen satışlar en alt seviyelere inmişti. Yaklaşık bir sene önce. Sonrasında fabrikalarda duruşlardan dolayı araç bulunurluğu iyice azaldı. O zaman talepte vardı. Kur ciddi anlamda yükseliyordu. Müşteriler araç fiyatlarının daha da zamlanacağını ön görerek  bir an önce aceleyle arabalarını satın almak istediler. Ancak araç bulunurluğunda ciddi problemlerden dolayı o zamanlar taleplere çok fazla cevap veremedik. Bir ay, iki ay, hatta üç aya yakın sürelerde sıra yazmak durumunda kaldık. 2020 yılındaki kur artışından dolayı sıfır araçların bir anda çok yükselip ve bir anda bulunurluk düşünce ikinci elin fiyatları çok yükseldi. İnsanlar doğal olarak sıfır araba bulamayınca ikinci ele kaydılar" dedi. 

İKİNCİ ELDE FİYATLAR GERİ GELDİ
2020 sonlarına doğru fabrikaların tam kapasiteye çıkmasıyla birlikte biraz daha araç bulunurluğunun arttığını anlatan Birgül, şunları söyledi; "Müşterilerin talepleri daha rahat karşılanmaya başlandı. Sıfır tarafı biraz daha rahatladı. Sıfır araçlarda bulunurluk artınca ikinci el araçların satışlarında ciddi anlamda yavaşlamalar başladı. Buna rağmen fiyatlarda geri gelme yaşanmadı. Fiyatların düşeceği noktasında büyük bir beklenti var. Biz bayi fiyatlarımızda belli bir miktar geriye geldik. İkinci elde satışlar geçen yıla kıyasla yüzde 20 civarında geriye geri geldi. Şu anda belirsiz bir durum var. Halen daha nihai müşteri belirli sitelerdeki araçların fiyatlarına bakarak kendi aracının fiyatını çok yüksek belirliyor. Bu işi ticari olarak yapan bayiler olsun, galeriler olsun ikinci elde satışlar çok düşük olduğundan fiyatlar ciddi geriye gelmiş durumda. Bizde takaslar biraz daha zor gerçekleşiyor. Müşterinin fiyat beklentisi çok yüksek."

KUR İNDİRİMİ HENÜZ YANSIMADI
"Sıfır araçlarda kur indirimi henüz yansımadı" diyen Emrah Birgül; "Çünkü distribütörler zaten doların 8 lira olmuş fiyatını yansıtmadıklarını, 6.90 civarındaki bir kuru fiyatlara yansıttıklarını iddia etmekteler. Günlük düşüş ve çıkışlar bizim fiyatlarımıza yansımıyor. Belirli periyotlarda yansıyor. Dolar kurunun 7 liranın altına düşüşlerin 3-6 aylık periyotlarda devam ederse sıfır araçların fiyatına da yansıyacaktır" diye konuştu.