Şantiyede çalışan kamyonların kaldırdığı toz nedeniyle binlerce dönüm ceviz ve meyve ağacı kuruma noktasına geldi. Hendek'e bağlı Yağbasan Mahallesi'nde 50 dönümlük alana büyük emeklerle onlarca çeşit meyve ağacı dikip büyüten Fadıl Uzak (51), bahçe kenarından geçen toprak yol yüzünden ağaçların kuruma noktasına geldiğini iddia etti.

TOZ YAPRAKLARA YAPIŞIYOR
 
İstanbul'dan başlayıp Sakarya'dan devam eden Kuzey Marmara Otoyolu çalışmaları kapsamında tarlasının önünden her gün yüzlerce kamyonun geçtiğini belirten Uzak, "Kalkan toz ağaç yapraklarına yapışıyor. Bir kaç gün yağmur yağmadığında ağaçlar toz nedeniyle hem oksijensiz kalıyor hemde üzerlerindeki tozlara yumurta bırakan böceklerin yumurtalarından çıkan yavrular meyveleri olumsuz etkiliyor. Toz nedeniyle meyve ağaçları da bu yıl meyve veremedi." dedi.
 
BÖLGE HALKI DA ŞİKAYETÇİ
 
Türkiye için büyük bir projenin mahallelerinden geçtiğini ve yaşanabilecek zorluklara beraber katlanacaklarını dile getiren yöre halkı "Proje bir ülke meselesi. Anlayışlı olmaya çalışıyoruz. Fakat bu işi yapan firma üç kuruş fazla kar edecek diyede 7-8 yıllık emeğimizin heba olmasına göz yumamayız. Yola asfalt atılabilir veya düzenli sulanabilir. Biz çalışmaya değil bizim mağdur edilmemize isyan ediyoruz" dediler.
 
"VALİLİK, EMNİYET, JANDARMA NE VARSA ARADIK"
 
Gerekli yerlere başvuruları da yaptıklarını söyleyen bölge halkı; "Onlarca ağacımız, yoldan geçen araçların çıkardığı toz yüzünden kurudu. Bir çoğuda kurumak üzere başta Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir olmak üzere bu konuyu her yere iletmeye çalıştık. Bize sahip çıkılmasını istiyoruz. Şantiye görevlilerininde mağduriyetimizden haberleri var" dedi.
 
​Toz ve duman nedeni ile bahçelerinde rahat çalışmadıklarını da söyleyen çiftçiler “Asfaltsız yol bahçedeki ağaçların gelişim ve meyve verme oranını da etkiliyor” ifadelerini kullandı.