Eğitimci, yazar, folklor ve halk edebiyatı araştırmacısı Sabri Koz, TvNet'de Ali Ayçil'in sunduğu "Uzun Hikaye" programında 1968 yıllarda 3 ay Pamukova Akçakaya Köyünde öğretmenlik yapmasının hayatının dönüm noktası olduğunu anlattı.

İstiklal harbi gazisi imamın hediye ettiği defter hayatını değiştirdi.

Pamukova ve Akçakaya köyünü böyle anlattı...

Pamukova ve Akçakaya Köyünden övgü ile bahseden Sabri Koz, 1968 yılında Sivas İlköğretmen okulundan mezun olduktan sonra Adapazarı'nın Geyve ilçesinin Pamukova nahiyesine bağlı Akçakaya köyüne İlkokul öğretmeni olarak atandığını, Pamukova'nın çok güzel bir yer olduğunu, Akçakaya köyünün hayatının dönüm noktalarından biri olduğunu, burada köy imamının kendisine verdiği İstiklal harbi gazisi köy imamının Osmanlıca el yazması hatıralarının yer aldığı defteri kendisine hediye etmesinin hayatının dönüm noktası olduğunu söyledi.

"Bu hatıranın benim hayatımda çok önemli yeri vardır"

Sabri Koz 18 yaşında Akçakaya köyünde öğretmenliğe başladığını, köyün tarihi kalıntılara sahip çok güzel bir köy olduğunu ifade ederek "Pamukova Akçakaya Köyüne geldiğim zaman ilk yakın ahbabım köy imamıydı. Kahvede otururken bana " Namaz kılmayı biliyor musun? " diye sordu. Tabi ezan okunuyor onlar camiye gidiyor ben oturuyorum orada. Namaz kılmayı bildiğimi söyledim. " Abdest almayı biliyor musun " dedi. Evet dedim " O zaman niye camiye gelmiyorsun " dedi ve beraber camiye gidip namaz kıldık. Akşam yemeğinde imamın evindeydim. O akşam hayatımın ilk yazma kitabını o köyün imamı bana hediye etti. Allah ona gani gani rahmet eylesin. İstiklal savaşı gazisiymiş kendisi. İstiklal savaşı ve sonrasındaki hatırlarını yazmış kendi el yazısı ile. Bu hatıranın benim hayatımda çok önemli yeri vardır. 3 ay Akçakaya'da öğretmenlik yaptım."

"Akçakaya köyü Sakarya vadisine bakan, akşam oldu mu ışıkları pırıl pırıl parlayan bir vadi"

Programda Akçakaya köyünden bahseden Sabri Koz "Akçakaya köyü Sakarya vadisine bakan, akşam oldu mu ışıkları pırıl pırıl parlayan bir vadi. Sakarya vadisine bakan bir dağ köyü. Okulun önünde bir veranda vardı. Orada lüks lambası ışığında o manzaraya karşı kitap okurdum. " dedi.

 "Mekece tren istasyonuna eşyalarımı alma katırcılar ile gittik"

Annesinin ve ağabeyinin Mekece tren istasyonuna , demir yolu ambarı ile eşya gönderdiğini anlatarak " Ban yatak, tüp, fitilli tüple çalışan lamba, tabak, tencere, çaydanlık göndermişler. Onu da katırcılarla gidip Mekece den aldık. Kamyonlar köyün yakınına kadar geliyordu ama katırcılar ile gelmek daha pratikti. Öğrencilerim bana sabahları köy fırınlarında yapılmış ekmek, taze kaynamış süt, peynir, kavun, üzüm, üzümcü bir köyüydü orası bana kahvaltılık getirirlerdi. O çocukların o anneleri unutmam. Özellikle muhtar iki günlüğüne başka şehre gittiği halde beni iki gün evinde misafir eden, bana nefis yemeler yapan, tertemiz yataklarda yatıran muhtarın eşine minnettarlığımı ifade etmek isterim" dedi.

3 ay sonra Eğitim Enstitüsü sınavı için Pamukova Akçakaya köyünden ayrıldığını, sınavı kazanınca bir daha Akçakaya'ya dönmediğini söyledi. Eğitimci, yazar, halk edebiyatı araştırmacısı, folklorcu Sabi Koz'un yayınlanmış pek çok eseri bulunuyor.