Adapazarı İslam Ticaret Bankası

Türkiye’nin ticaret ve kültür tarihinde önemli değerler arasında gösterilen, şahsi teşebbüs ve özel sermaye ile ilk banka, 1913 yılında, Adapazarı’nda “Adapazarı İslam Ticaret Bankası” adıyla kurulmuştu. Daha sonraları adını Türk Ticaret Bankası olarak değiştiren bu bankanın kurulmasıyla bankacılık tarihi yeni ve oldukça önemli bir aşamaya ulaşmıştı. Bankanın kurulduğu tarihi bina, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu’nun girişimleri ve Türk Ticaret Bankası A.Ş. yetkilileriyle temasları neticesinde müzeye dönüştürülüyor.

Müzenin Protokolü İmzalandı

Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, Türk Ticaret Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Çağrı Seyfi, Adapazarı Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Özden, Türk Ticaret Bankası A.Ş. Genel Müdürü Taner Ayhan, bankanın İstanbul’daki merkezinde bir araya geldi ve müzenin protokolünü imzalandı.

Türk Ticaret Bankası’dan Teşekkür

Protokol imza töreninde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Çağrı Seyfi, Başkan Işıksu’nun yoğun gayretleri ile çok önemli bir çalışmaya start vermenin mutluluğunu yaşadıklarını aktardı. Seyfi, “Genel Müdürümüz Sn. Taner Ayhan ve Adapazarı Belediyesi yetkilileri tüm aşamaları konuştular ve protokolümüzü imza aşamasına getirdiler. Bizim için de heyecan verici bir gelişme oldu. İlk binamızın müze olarak vatandaşlarımıza hizmet verecek olmasından çok memnun olacağız. Başkanımız Sn. Mutlu Işıksu’ya ve çalışma ekiplerimize çok teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Çok Mutlu ve Heyecanlıyız

Yönetim Kurulu Başkanı Seyfi’ye düşünceleri için teşekkür eden Başkan Mutlu Işıksu, “Adapazarı’mızın kimliğine, ruhuna, tarihine saygıyla çok çalışmaya devam edeceğiz. Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Çağrı Seyfi, Genel Müdürümüz Sn. Taner Ayhan, Başkan Yardımcımız Sn. Yusuf Özden, Meclis Üyemiz Sn. Mehmet Yılmaz ve çalışma ekiplerimizle çok hassas bir süreç yürüttük. Bankamıza verdikleri destek için teşekkür ediyoruz. Protokol sonrası gereken çalışmaları hızla tamamlamak istiyoruz. Çok mutlu ve heyecanlıyız. Adapazarı’mıza hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

Restorasyon Başlıyor

Konuşmaların ardından Adapazarı Belediyesi ile Türk Ticaret Bankası A.Ş. arasında tarihi binanın müzeye dönüştürülmesini içeren protokolde imzalar atıldı. Protokol kapsamında bina aslına uygun olarak restore edilecek. Bankanın tarihi simgelerinin bulunduğu bir Müze Şube’nin de yer alması beklenen çalışmada şehrin ticaret ve kültür tarihi müze ziyaretçilerine tanıtılacak.