//Şevval Geçin’in özel haberi//

Son zamanlarda Sakarya başta olmak üzere her hafta intihar vakaların artması dikkat çekti. Vakaların artma sebebi araştırılırken, halk54.com olarak psikolog Nurseli Uzun’a sorduk. Uzun, “Değişen koşullar bireyin dünyasında ki dengelerini parçalamaktadır. Bundan dolayı intihar davranışına doğru giden süreçlerin başlama sebebi olmaktadır.  İntiharların artmasının en temek sebeplerinden biri Pandemi. Yalnızlığı da beraberinde getirdi. İnsanların sosyalleşebilecekleri alanlar kısıtlandı. Kafeler, spor salonları, sinemalar kapandı. İnsanlar yalnızlıklarıyla yüzleştiler” dedi.

“ÖLÜM VE ŞİDDET ARTTI”

Salgın ile birlikte ölüm ve şiddetin de arttığını vurgulayan Uzun, “Kısıtlamalar olunca hep unutulan bir şey vardı. Evde bireyler fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldı. Bu dönemde ev ortamında daha fazla vakit geçirilmesi istismarların ve şiddetleri arttırdı. Ekonomik düzeyi yüksek olan 30 yaş altı bireylerde özellikle hayatta dair anlamsızlık, anlam verememe ve hayattan keyif alamama durumları eklendi” ifadelerini kullandı.

İŞSİZLİK KONUSUNA DEĞİNDİ

İşsizlik konusunda insanların sosyolojik ve psikolojik etkilendiğini belirten Uzun, “Bireylerde iş demek güç anlamına geliyor. Eğer kişi işsizse ‘güçsüz’ olarak algılanıyor. Birey aynı değerde, aynı statüde, aynı gücü hissettirecek işi bulamayabiliyor. İş kelimesinin anlamını bireyin sorgulaması gerekir. Birey için ne anlam ifade ediyor. Şuan ki şartlar bunun anlamını karşılayabiliyor mu? İşsiz kalan bireyin psikolojik iyilik hali olmadığından tekrardan iş arama ve bulmakta da zorlanmaktadır. Yaşam standartlarının değişmesi durumunda esnek davranmak gerekir. Durumun geçici olduğunun farkında varmak ve şimdiye odaklanmak. İşsizlik bireylerde özsaygı yitimine sebep oluyor. Bunun için işsiz kalan bireylerin kendilerini farklı birçok alanda takdir etmesi gerekir. Bu süreçte bizi destekleyecek ve güç verecek yakınlarımızı kaybetmemek gerekir” dedi.

SEANSLAR YARIDA BIRAKILIYOR

İnsanların maddi imkansızlık sebebiyle seansları yarıda bıraktığını ifade eden Uzun, “Psikolojik destek almak artık lüks bir tercih olmaya başladı diyebilirim. Çünkü her hafta belli bir miktar para ayırmak çoğu birey için zorlaştı. Danışanlar bırakmak istemedikleri için aylık görüşme seanslarını azaltıyorlar. Normal şartlarda her hafta görüştüğümüz danışanlarımız şuan 3 hafta da 1 seans yapabiliyoruz. Tabi ki seanslarını yarıda bırakanlar da oluyor. Onlar için zorlu geçen bu süreç iki kat daha fazla zorlu geçmeye başlıyor” şeklinde konuştu.