// Bülent Yaman //

Sağlıkta ülkemizde uygulanan ulusal kalite süreçleri ve Joint Commission International (JCI) kalite süreçleri ile ilgili teorik bilgilerini arttırdılar. Hasta güvenliği, medikal hatalar ve bildirimleri, sağlıkta renkli kodlar, tıbbi hatalar, enfeksiyon kontrolü, hastane yönetim hizmetleri, hastane içi iletişim ve Proje Hazırlama gibi konularda bir dizi eğitimlerle kendilerini geliştirdiler. Teorik bilgilerin sonunda kendi sorumlu oldukları alanlar ile ilgili hastanede klinik gözlemi yaptılar.

Hazırladığı workshop program taslağını Senegalli yetkilileri ile paylaşan Sağlık ve İletişim Uzmanı Deniz De Asis, programın Senegal Sağlık Bakanlığı'nca onaylanmasının ardından Adatıp İnsan Kaynakları Müdürü Selda Çınar ile iletişime geçti. Hastane yönetimi gözlem amaçlı bu çalışma dolayısıyla kapılarını Senegalli hemşirelere açarak tüm ekibiyle destek sağladı.

Programın sonunda Adatıp Hastanesi konferans salonunda sertifikalarını alırken, kendilerine Adatıp Hastanesi yönetimi tarafından Türk ve Senegal bayrakları ile motiflenmiş sürpriz pasta ikram edildi. Workshop konferansın kapanış programına Adatıp Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Önder Altun, Genel Müdür Yardımcısı ve Başhekim Dr. İlke Er, Başhekim Yardımcısı Dr.Aysun Atakay, İnsan Kaynakları Müdürü Selda Çınar, Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Mustafa Ayhan ve Senegalli sağlık yetkilileri ile hastane hemşireleri katıldı.

SENEGAL’İN EN BAŞARILI BAŞHEMŞİRELERİ ADATIP’DA  BULUŞTU

Touba Devlet Hastanesi   Kurucu Genel Müdürü Dr. Mouhamadou Moustapha tarafından seçilen  Senegal’in en başarılı ve tecrübeli başhemşireleri  Sakarya Adatıp Hastanesinin ev sahipliğinde  teorik ve pratik uygulamalarla hastane kalite süreçlerini içeren  bir çalışma  başlattılar. Covid19 Pandemi sürecinde tedavi ve  bakım hizmetlerini aksatmadan sürdüren  hastanenin tıbbi ve  hemşirelik hizmetleri müdürleri  tüm  ekipleri  ile  birlikte ülkeler arası  profesyonel  gelişime destek sağladılar.

Konferans Salonunda hafta boyunca bir araya   gelen Senegalli  Yönetici  Hemşireler  kendi uzmanlık alanları ile ilgili gözlem yaptılar, meslektaşları ile sahada buluştular. Teorik ve Pratik  Bilgilerin 5 gün süre ile yoğun bir şekilde paylaşıldığı her gün kültürel etkileşimlerde bulundular. Öğle aralarında Sakarya’nın doğal güzellikleri ile buluşarak meslektaşları ile yöresel lezzetlerin tadını aldılar.Deniz De Asis ‘in öncülüğünde gerçekleşen eğitimden,  hastanenin konukseverliğinden  ve meslektaşlarının ilgisinden   duydukları memnuniyeti ifade ettiler ve deneyimlerini  paylaştılar.

Senegalli Başhemşireler yöresel renkli kıyafetleri ile Senegal ve Türk müzikleri eşliğinde meslektaşları ile birlikte eğlendiler. Adatıp Hastanesinin ekibi de bu sıcak atmosferde moral buldu. Senegalli yetkililer ve katılım sağlayan ekip  programdan ve organizasyondan duydukları memnuniyetlerini  defalarca dillendirerek teşekkürlerini sundular.  “Sağlığın Evrensel Bir İnsan Hakkı “ olduğu ve bilginin paylaştıkça çoğalacağı ilkesiyle kendilerini geliştirerek ülkelerinde büyük değişimleri gerçekleştireceklerinin  sözünü vererek ayrıldılar