80 KİŞİNİN ÜZERİNDE
Sakarya'da yoğun bakımlarda koronavirüs kaynaklı hastalıklardan yatanların sayısı alınan bilgilere göre 80 kişinin üzerine çıktı.

Bu hastaların büyük çoğunluğunu ise aşı olmamış kişiler oluşturuyor. Hatta yaşı sadece 19 olmasına rağmen hiç aşı olmayan bir genç dahi koronavirüs nedeniyle yoğun bakım servisinde hastalıkla mücadele ediyor.

Sakarya'da da tüm Türkiye'de olduğu gibi yoğun bakım servislerinde yatan hastalar arasında ilk sırada hiç aşı olmayanlar var. İkinci sırada tek doz aşı olmuş, henüz ikinci aşısını olmamışlar. Üçüncü sırda ise ikinci aşısını daha yeni olmuş, bağışıklığı tam gelişmemiş kişiler bulunuyor.

Dördüncü sırada ise iki doz aşı olmuş ve aradan üç-dört aydan daha fazla zaman geçmiş kişiler bulunuyor.

SİNOVAC'IN ETKİSİ 3 AY SONRA AZALIYOR
Uzmanların görüşüne göre Çİn aşısının etkinliği 3’üncü aydan itibaren azalmaya başlıyor. Son aşısını olduktan sonra eğer üzerinden 3-4 ay geçmiş ise mutlaka hemen 3’üncü doz aşı yapılması gerekiyor. Sağlık Bakanı’nın yaptığı çalışma sonucunda da çok net bir şekilde görülen bu gerçek hastanelere başvuran ve hastalığı ağır geçiren hastalardan da anlaşılmaya başlandı. 2 doz Sinovac aşısı yapılmış ve üzerinden 3-4 aydan daha fazla zaman geçmiş kişiler hasta olarak hastaneye başvurmaya başladı...

AŞI HAKKI OLAN MUTLAKA AŞI YAPTIRMALI
Sakarya'da yoğun bakımda bulunanların ufakta olsa bir kısmı, 2 doz Çin aşısı olmasına rağmen aradan 4-5 ay geçtiği için aşı etkinliğini kaybedince özellikle Delta Varyan'tına yakalananlardan oluşuyor. Bu sayı şuan çok yüksek olmasa da ilerleyen zamanlarda 2 doz aşı olmuşlarında hastalığı ağır geçirme riskinin bulunduğunu hatırlatan uzmanlar " Özellikle yaşlı vatandaşların 3'ncü dozu mutlaka yaptırması gerekiyor... Antikor üretimi vücuttan vücuda değişiyor... 25 yaşında bir bireyde de antikor çok az olabiliyor. Özellikle tek doz kesinlikle bir işe yaramıyor. E-Nabız'da aşı hakkı olan mutlaka aşı yaptırmalı" dediler.