Sağlık Bakanlığının son açıkladığı rakamlara göre, haftalık binin üzerinden yeni vakanın görüldüğü ilimizde kısa bir süre önce 2 kişide mutasyonlu virüs tespit edilmişti. Mutasyonlu virüsün tespit edildiği 2 kişi hastanede kontrol altına alınırken, temaslısı olan 7 kişi ise yurtlara yerleştirilmişti.

Mutasyon tespit edilen vakalardan alınarak incelenmek üzere Ankara’ya gönderilen örneklerin sonuçları çıktı.

Alınan bilgilere göre, ilimizde görülen mutasyonlu virüsün İngiltere varyantı olduğu tespit edildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamasında ülkemizde 263 İngiltere, 23 Güney Afrika varyantı, 106 adet de kökeni belli olmayan varyant tespit edildiğini açıklamıştı.

Yapılan çalışmalar, İngiltere'de ortaya çıkan varyantın virüsün daha hızlı yayılmasına yol açtığını, Güney Afrika’daki varyantın ise bazı aşıların etkinliğini bir miktar azalttığını ortaya koydu.

İngiltere varyantıyla ilgili bir araştırma, yeni türde ölüm riskinin yüzde 30 daha fazla olabileceğine işaret ediyor. Fakat uzmanlar bulguların çok güçlü verilerin de kesin olmadığını söylüyor.

Koca, mutasyonlu virüs için şu açıklamaları yapmıştı;
* İngiltere’de başlayan mutasyonun hastalığın seyrinde değişiklik yapmamakla birlikte bulaşıcılığını arttırdığına yönelik önemli bilgiler var.
* Ülkemizde mutasyonların bölgesel bir farklılığa yol açmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
* Mutasyonda bulaştırıcılığın daha fazla olduğunu. Daha önce bir arada bulunmakla geçen virüsün daha kısa sürede bu bulaştırıcılığın olduğunu biliyoruz.
* Güney Afrika ve Brezilya için farklı yaklaşımlar söz konusu. Bununla ilgili daha net bir şey söyleyemiyoruz