//Nurettin Eryılmaz-Esra Şenli//

Kurban Bayramı'na bir ay kala besi çiftliklerinde hazırlık başladı. Adapazarı'nda Sait Duman Çiftliği sahibi Mustafa Duman, dişi ve erkek kurban fiyatlarında aynı kilo olmalarına rağmen aralarında 1500-2000 bin TL fiyat farkı olduğunu söyledi.

Kurbanlıkları ağırlıklı olarak Taraklı ve Geyve ilçelerinden yerli ırk olarak temin ettiklerini ifade eden Duman, müşterilerin genel olarak hisse büyükbaş hayvan aldıklarını kaydetti.

Duman, "Biz ağırlıklı olarak hisse bazında ama mevcut olarak büyük dana almak isteyen müşterilerimiz de var ama ağırlıklı olarak hisse bazında oluyor. Hisse bazından çalışmamızdaki en büyük sebep ve etkenlerden bir tanesi biz Sakarya'da tanınmış kasap esnaflarındanız. 2 şubemiz var. Şubemizin birisi Şeker Mahallesi'nde Tataroğlu Kalite Pazarı diye geçer. Bir şubemizde Birinci Endüstri Meslek Lisesi zanaat okuluna geçince Varet diye geçer." diye konuştu.

Duman, "Biz 3'üncü kuşak dededen babaya, babadan da bize 3'üncü kuşak kasabız. Hala da mevcut olarak kasaplık yaparız. Bizim kurban satan diğer meslektaşlarımızla aramızdaki bir farkımız ince işçiliği biliyor olmamız. Bizim burada mevcut kurban müşterilerimizin içerisinde vatandaş kurbanını bizde kesiyor. Kurbanını kestikten bir gün sonra yani 24 saat burada bizim soğuk hava depomuz, Şeker mahallesi'nde bir soğuk hava depomuz ve Erenler tarafında da soğuk hava depomuz mevcuttur. Kurban etlerini bırakıyoruz, ertesi gün yani bayramın 2'nci veya 3'üncü günü dinlenmeye alıyoruz. Müşterilerimiz arzu eden dallas, arzu eden kibon, arzu eden sucuk, arzu eden kaburga olarak bunların ince işçiliğini yaparak kıymetli müşterilerimize hizmetimizi sunuyoruz. Bu işletmemizle ilgili kurban müşterilerimizin kurban etlerini götürmelerinde bir adet aracımız da bu hizmetin içerisinde Yapmış olduğumuz hizmet içerisinde müşterilerimizden kesim ücreti talep etmiyoruz." şeklinde konuştu.

Ayrıca Sakarya'da bir tek kendi işletmelerinde tuz dolabının mevcut olduğunu anımsatan Duman, "Ayrıca x müşterimiz diyor ki "Ben siz de kesmiş olduğum kurbanın dallas etini 2 ay sonra alacağım." mevcut Sakarya'da yok. Tuz dolabımız var bizim, tuz dolabına müşterimizin etini bırakırız. O et orada 45 gün mühürlenmeye alınır. İnsanlar buradan İstanbul'a Günaydın'a ya da Nusret'e giderler. Ama Sakarya'ya Günaydın'ı veya Nusret'i biz getirmiş olduk." diye konuştu.

Kurban fiyatları hakkında da bilgi veren Duman, "Hisse ücretleri sığır ağırlıklı olursa 2500 lira, büyük dana olursa 3000 bin lira arasına tekabül ediyor. Bu rakamlarla danadan 45-50 kilogram arası et alıyor müşterilerimiz.. Arzu eden müşterilerimiz hayvanlarını yanlarına almak isterlerse arife günü kendi aracımızla sevk ediyoruz. Hayvanlarımızın aşıları ve sağlık kontrolleri Ankara tarafından yapılmıştır. Bu konu da çok hassasız ve hassasiyetle çalışıyoruz." dedi.