2021 yılının mavi bayraklı plajları önceki gün açıklandı. Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi’nin verdiği oylarla belirlenen sonuçlara göre İspanya 614 plaj ile ilk sırada, Yunanistan 545 plaj ile ikinci sırada yer aldı. Türkiye ise 519 plaj, 22 marina, 6 bireysel yat ve 10 turizm teknesi ile dünya üçüncüsü oldu. Türkiye’nin ardından listede dördüncü sırada İtalya, beşinci sırada da Fransa yer aldı.

SAKARYA ÜZDÜ
Kent merkezine 55 kilometre mesafede yer alan Karasu ilçesindeki Mavi Bayraklı Sahil Park ve 32 Evler plajları, son iki üç yıldır Sakarya’da tatilcilerin gözde adreslerindendi. Denizi, yeşili ve kaliteli kumsalıyla dikkat çekiyorlardı. Ama ne yazık ki bu yıl Sahil Park Plajı gerekli kriterleri karşılayamadı ve Sakarya’daki Mavi Bayraklı plaj sayısı bire düştü. Şehirde tek Mavi Bayraklı plaj olarak 32 Evler plajları kaldı.

MAVİ BAYRAK NEDİR, HANGİ KRİTERLERE GÖRE BELİRLENİYOR?
Mavi Bayrak, 44 ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın belli kriterlere sahip plaj ve marinalara verdiği ödül olarak biliniyor. Avrupa Birliği ülkelerinde, yüzmek için kullanılan deniz ve göl sularının kalitelerini belirleyen parametrelerin, yol gösterici olması ve uyulması zorunlu hale getirilmesiyle ortaya çıktı.

Bu faaliyetler 1987 senesinde Avrupa Çevre Eğitim Vakfı tarafından ‘Mavi Bayrak Kampanyası’ adı altında birleşti. Önce 11 Avrupa ülkesinde uygulanmaya başlandı, ardından ise 22 ülkeye çıktı. 2001 yılında Avrupa dışındaki ülkelerin de dâhil olmak istemesi üzerine etkinliğin kapsamı genişletildi ve adı Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı olarak değiştirildi.

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’na 1991’de ilk kez Avrupa dışından katılan ülke Finlandiya oldu. Finlandiya’nın ardından Türkiye’de de Mavi Bayrak Kampanyasına yönelik çalışmalar başladı, 1993 yılında Türkiye Çevre Eğitim Vakfı kuruldu.

Mavi Bayrak sahibi olabilmek için kriterden bazıları şöyle:

* Sezon içerisinde 15 gün ara ile deniz suyu analizleri yapılması

* Alınan numunelerin analizi konusunda verilen standartlara uyulması

* Hassas doğal alanların korunması

* Acil durum planı

* Cankurtaran, ilkyardım malzemeler ve engelli olanaklarının bulundurulması

* Plaj, arazi kullanımı ve işletme açısından kıyı alanları kullanımını içeren tüm ulusal yasalara uyulması

* Yeterli sayıda sıhhi olanaklar (duş-tuvalet) bulunma ve bunların temiz tutulması