HALK54.COM
İllere göre 100 bin kişide haftalık vaka sayısı haritasını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasının ardından en düşük riskli kentler ve en yüksek riskli kentler de belli oldu. 1 Mart'ta başlaması planlanan kademeli normalleşmenin kaderini belirleyecek haritada, 100 binde 100 vaka sayısını geçen Sakarya çok yüksek riskliler arasında değerlendirildi. 

ENDİŞELENDİREN TABLO
Bakan Koca'nın dün açıkladığı 100 bin nüfusa oranla haftalık vaka sayılarına bakıldığında 'çok yüksek riskli' kategorisinde Sakarya dahil 12 il yer aldı. 100 binde vaka ortalaması 76.77'den 103.01'e yükselen Sakarya'da haftalık bin 80, günlük ise yaklaşık 155 vaka tespit edildi. Sakarya'da vaka sayılarında yaklaşık yüzde 30'luk bir artış yaşanırken, açıklanan veriler Sakarya için tablonun kötüleştiğini de ortaya koydu. Tablonun kötüye gitmesi ise herkesi endişelendirdi.

NORMALLEŞME HAYAL GİBİ
1 Mart’ta normalleşmenin konuşulduğu ülkemizde 100 binde 100 vaka sayısını geçerek 'çok yüksek riskli' iller arasında yer alan Sakarya'nın normalleşmeye geçmesi kısa vadede biraz zor gibi gözüküyor. 

YENİ ÖNLEMLER GELEBİLECEK
Eğer Sakarya'da vaka sayıları düşmezse gevşeme için biraz daha beklemek zorunda kalınacak. Hatta yeni önlemler de gündeme gelebilecek. Her ilçeye yönelik ayrı kararlar alınmayacak ancak değişimler, bir haftalık ya da 14 günlük izlemelerden sonra yapılacak.

Yeni sürecin haziran ayına kadar devam etmesi planlanıyor.

RİSK KISTASI NASIL YAPILIYOR?
1 Mart'tan itibaren koronavirüsle mücadelede yeni döneme geçiliyor. Buna göre, illerin pandemi seviyesini gösteren 'düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli' kategorilerine geçiş kriterleri oluşturulacak. 100 binde 10'un altındaki iller 'düşük riskli', 11-35 arası 'orta riskli', 36-100 arası 'yüksek riskli', 100'ün üstündeki iller ise 'çok yüksek riskli' sayılacak. Bu iller haritada sırasıyla mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olarak gösterilecek.