Sakarya Büyükşehir Belediyesi toplu taşımada tek ödeme seçeneği olan KART54’leri HES kodu ile entegre sorgulamasına 15 Şubat’ta başlıyor.

Ulaşım Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün ‘Şehir İçi Toplu Ulaşımda HES Kodu Sorgulaması’ konulu genelgesinin ardından çalışmalarımıza başladık ve kısa süre içerisinde HES kodu uygulamasını toplu taşımaya entegre ettik. Vatandaşlarımızın 15 Şubat tarihine kadar HES kodlarını Kart54’lerine tanımlamalarını önemle rica ederiz” denildi.

HES kodlu dönem 15 Şubat’ta başlıyor
Koronavirüsle mücadele için toplu taşımada yeni bir uygulamayı daha hizmete sunan Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Virüs bulaşma riskinin azaltılması, hastalık tanısı konulan kişiler ile temaslı durumundaki kişilerin tespit edilmesiyle izolasyona tabi tutulmasını sağlamak için faaliyete alacağımız HES kodu uygulaması toplu taşıma araçlarımızda 15 Şubat Pazartesi gününden itibaren uygulanmaya başlanacak” denildi.

HES kodu nasıl alınır?
HES kodunun nasıl alınacağına yönelik paylaşılan bilgilerde ise, “Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden 'HES Kodu İşlemleri' bölümüne girilerek 'HES Kodu Oluştur' butonuna tıklanır. KOD kullanım süresi seçilir ve KOD oluşturulur. HES kodu e-Devlet sistemi üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme adresinden de alınabilir. SMS ile ise HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi yazılır ve 2023'e SMS olarak atılır” açıklamalarına yer verildi.

HES kodu Kart54’lere nasıl tanımlanır?
Kart54’lerine HES kodunu nasıl tanımlayacaklarına yönelik paylaşılan bilgilerde ise, “SAKUS Mobil, Sakarya Ulaşım Mobil uygulamaları üzerinden aynı zamanda sakarya.bel.tr adresinde bulunan HES KODU TANIMLA linke tıklayarak HES Kodu Kayıt Formuna ulaşabilir ve tanımlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kayıt formunda T.C Kimlik No, Ulaşım Kart Numarası, HES Kodu, Telefon Numarası ve E-mail gibi bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Kart54 numaralarını bilmeyen vatandaşlarımız ise Kart54 Kişiselleştirme Ofislerinden, dolum fişlerinden ve yine aynı yönlendirme linkinde yer alan Ulaşım Kart Numarası Sorgulama Formunu doldurarak Kart54 numaralarını kolayca öğrenebilirler.

Kişiselleştirilmemiş Tam Kart sahiplerinin ise Kart54 ofislerine gitmeleri gerekmektedir. 15 Şubat tarihine kadar vatandaşlarımızın Kart54’lerine HES Kodu tanımlamaları gerekmektedir. Kart54’üne HES Kodu tanımlı olmayan yolcularımız seyahat edemeyeceklerdir. HES Kodu tanımlama işlemleri hakkında detaylı bilgi edinmek için ALO 153-1 numaralı hattan Ulaşım Yönetim Merkezine ulaşabilirsiniz” açıklamalarına yer verildi.