//Esra Şenli//

Sakarya'da İçişleri Bakanlığı tarafından alınan karar gereği “Yaya önceliği kırmızı çizgimizdir” etkinliği düzenledi.

Düzenlenen etkinliğe Vali Yardımcısı Ersin Emiroğlu, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, Adapazarı Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş, Sakarya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şakir Feridun Canbaz ve Kızılay pandemi gönüllüleri katıldı.

Etkinlik kapsamında Kudüs Caddesi başında trafik polisleriyle birlikte pandemi görevlileri, ellerinde bulunan 'Yayalar kırmızı çizgimizdir' yazılı dövizlerle araç sürücülerine uyarılarda bulundu. Ayrıca etkinlike Sakarya İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya ve trafik polisleri, çevredeki vatandaşlara maske, kırmızı düdük, şapka ve broşür dağıttı.

TRAFİK KAZALARI AZALDI
'Yaya önceliği kırmızı çizgimizdir' etkinliğinde konuşan Vali Yardımcısı Ersin Emiroğlu, Sakarya'da son 1 sene içerisinde trafik kazalarının yüzde 32 ve yaralanma oranının da yüzde 34 azaldığını ifade ederek, "Denetimler sıkı şekilde yapılıyor. Yayalara öncelikle ilgili ilimizde 2019 yılında yapılan denetimlerde 650 denetim ceza gerçekleşirken, 2020 yılında 675 uygulama gerçekleştirilmiş ve ceza kesilmiştir. Trafik kazaları ilimizde 1 sene içerisinde yüzde 32 azaldı, yaralanma oranı da yüzde 34 azaldı. İnşallah uygulamalarımız bu şekilde devam edecek. Cinsiyet ayrımı yapmadan her sürücü her yayaya saygı göstermelidir. Empati yaparsak, kendimize saygı duyarsak inanın hiç de kaza olmaz, hiçbir şekilde kimsenın canı acımaz, üzülmez. Öncelikle birey olalım, saygı duyalım, saygı görelim. Kazasız günler bizi bekliyor." diye konuştu.

"YAYALAR BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZ"
Yayaların sürücülere göre daha dezavantajlı olduğunu belirten Sakarya İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, "İncinebilir yol kullanıcıları diye bir kavramı oturtmak istiyoruz. İncinebilir yol kullanıcıları: yaşlılar, çocuklar, engelliler, bisikletliler, motorlu bisikletliler ve motosikletlilerden oluşmakta. Yani hepimizin öngörebildiği gibi yayalar sürücülere göre daha dezavantajlı grubu teşkil ediyor. Bizim kırmızı çizgimiz. Yayalar trafiğe indiği andan itibaren hemen sürücülerin buna saygı göstermeleri ve kurallara uymaları gerekiyor." dedi.

Müdür Kaya, "Yayalara imkan tanımaları ve onların hayatını tehlikeye atmamaları gerekiyor. Sürücü aracındayken yola aniden çıkan bir yayanın dalgın olduğunu ya da engelli olabileceğini, fiziksel bir rahatsızlığının olabileceğini işitme engeli gibi hemen öngörmeli ve yaya öncelik vermeli. Bizim Türkiye'de uygulanan Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve eylem planına uygun olarak Sakarya'da da mücadelemiz sürmekte. Son 3 yılın trafikte can kaybı sayıları 2018 de 21 iken 2019'da 17'ye 2020'de de 13'e çektik. Bu başarı hepimizin. Yaya öncelikli trafik tedbirlerini uygulamakta bizde elimizden gelen her şeyi ilimizde yapacağız." dedi.